Mirga Gražinytė-Tyla
I think we all wish to share the music and it’s inspiration. That’s why I couldn’t really think about commanding something, or following the military model of leading. It can have its advantages also, but I feel much more familiar, or, close to the other way where it’s a partnership.
Inleiding
Aanvang
Programma

Wagner Vorspiel Tristan und Isolde
Debussy La mer
Šerkšnytė Fires
Beethoven Symfonie nr. 5

Uitvoerenden

City of Birmingham Symphony Orchestra
Mirga Gražinytė-Tyla dirigent

Locatie
Grote Zaal

City of Birmingham Symphony Orchestra

o.l.v. Mirga Gražinytė-Tyla

Geweest

Een nieuw Groot Talent bij het City of Birmingham Symphony Orchestra
Het City of Birmingham Symphony Orchestra heeft een naam hoog te houden als orkest dat een neusje heeft voor de allergrootste talenten onder jonge dirigenten. Oud-dirigenten als Sir Simon Rattle, Sakari Oramo en Andris Nelsons behoren inmiddels tot de wereldtop. De jongste trofee en sensatie is de Litouwse Mirga Gražinytė-Tyla, in 2012 winnaar van het fameuze dirigentenconcours van Salzburg. Volgens Volkskrant-recensent Guido van Oorschot ‘kwam, zag en overwon’ ze in Birmingham.

De vier windstreken van de klassieke muziek
Het programma biedt de jonge dirigent alle kansen om haar veelzijdigheid te etaleren. De briljante orkestratie en emotionele lading bij Wagner, de impressionistische kleuren van Claude Debussy en de ultieme klassieker onder de symfonieën: de Vijfde van Beethoven. Plus een recent werk van haar landgenote Raminta Šerkšnytė, dat ze schreef in opdracht van Mariss Jansons, voormalig chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, en waarbij Šerkšnytė het matariaal van Beethovens Vijfde Symfonie als basis nam.

De Volkskrant kijkt al reikhalzend uit naar de komst van Mirga Gražinytė-Tyla en voorspelt 'het concert van het jaar'.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Thea Derks.

Nieuwsgierig naar extra achtergronden bij dit concert, en dan vooral over Fires van Raminta Šerkšnytė? Thea Derks schreef speciaal voor dit concert een artikel voor Cultuurpers.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Thea Derks.

Mirga Gražinytė-Tyla dirigeert het City of Birmingham Symphony Orchestra tijdens de BBC Proms