zaterdag 11 januari 2020

Chimamanda Ngozi Adichie

De elfde Belle van Zuylenlezing

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:45
zaal open
20:30
aanvang
22:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
zaterdag 11 januari 2020

Chimamanda Ngozi Adichie

De elfde Belle van Zuylenlezing

geweest

De Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Voor haar romans Paarse hibiscus, Een halve gele zon en Amerikanah (De Bezige Bij) ontving ze diverse prijzen. De beroemde Ted Talk We should all be feminists die ze in 2012 gaf, is al miljoenen keren bekeken en met de talk bracht ze een wereldwijd gesprek over feminisme op gang.

Op 11 januari komt Chimamanda Adichie speciaal naar Utrecht voor de elfde Belle van Zuylenlezing. Ook neemt ze deze dag de eerste Belle van Zuylenring, een ereprijs ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht, in ontvangst. Adichie krijgt de prijs ‘vanwege de unieke wijze waarop ze de wereld van vandaag en diens ingesleten denkpatronen weet weer te geven en ter discussie weet te stellen.’ (uit het juryrapport). Na afloop van de lezing zal ze worden geïnterviewd.

Naast haar romans schreef Adichie de verhalenbundel Het ding om je hals en verscheen We moeten allemaal feminist zijn in 2014 als boek. In 2017 publiceerde ze Dear Ijeawele. A feminist manifesto in fifteen suggestions. Adichies werk is vertaald in dertig talen. Ze schreef artikelen voor The New YorkerThe Financial Times en The O. Henry Prize Stories. Eind november ontving zij nog de UN Foundation Global Leadership Award.

Over de Belle van Zuylenring en -lezing
Vanaf dit jaar wordt aan de schrijver die de Belle van Zuylenlezing geeft ook de Belle van Zuylenring uitgereikt. Dat gebeurt aan (internationale) schrijvers die in hun werk sterk reflecteren op maatschappelijke thema’s, indachtig het werk van Utrechts internationaal meest vermaarde schrijver Belle van Zuylen (1740-1805). De ring is een internationale ereprijs, ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht. De Belle van Zuylinglezing werd tien keer eerder gegeven door schrijvers als Jeanette Winterson, Paul Auster en György Konrád.

Dit is een programma van het International Literature Festival Utrecht.
Foto: Wali Olatunde