Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Modern Times film van Charlie Chaplin, met live-orgelbegeleiding

Uitvoerenden

Geerten van de Wetering orgel

Locatie
Grote Zaal
Tip van programmeur Cécile Gouder de Beauregard

Vier keer in het jaar op zaterdagochtend hebben we een orgelconcert in de Grote Zaal. Sinds vijf jaar hebben we een eigen orgel, gebouwd door Van Vulpen, waar we enorm trots op zijn. Het is vooral een begeleidingsorgel maar in deze serie zetten we dit bijzondere instrument in de schijnwerpers en laten we de veelzijdigheid horen. Zo is op zaterdag 26 februari de film Modern Times te zien van Charlie Chaplin met als muzikale ondersteuning de improvisatiekunsten van organist Geerten van de Wetering. Met koffie erbij en een zitplaats op het podium of in de koorbanken is dit een perfect begin van het weekend. – Cécile Gouder de Beauregard, programmeur Klassiek TivoliVredenburg

Charlie Chaplins film Modern Times met live orgel

Door Geerten van de Wetering op het orgel

Geweest

Griezelscènes, ontluikende liefde, angst en gevaar, omvallende gebouwen of onhandig gestuntel: je ziet de beelden en je hoort de muzikale verbeelding van organist Geerten van de Wetering. Hij speelt met gevoelens en geeft mensen en situaties een stem. Dankzij het orgel, filmbeelden zonder geluid en een uitzonderlijk improvisatietalent.

Ideaal voor improvisatie 
Geen instrument dat improvisatie zo hoog in het vaandel heeft staan als het orgel. Veel van Bachs composities zouden ondenkbaar zijn geweest als Bach niet zo’n geniale improvisator zou zijn geweest. Onder organisten staan improvisatieconcoursen hoog aangeschreven en het belangrijkste improvisatieconcours voor organisten wereldwijd vindt elke paar jaar plaats in Haarlem. Geerten van de Wetering won het concours in 2018 en dat maakt hem tot de ideale artiest om te improviseren bij stomme films.