Zaal open
Aanvang
Support act
Geen
Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Cengiz Özkan

Masters of Anatolia

incl. servicekosten & garderobe

Er zijn bij dit concert alleen vaste zitplaatsen.

Cengiz Özkan is de meester van de melancholie. Luister maar eens naar zijn inmiddels klassiek geworden CD Oh Instanbul. Terwijl Istanbul ook een bruisende, en hier en daar zelfs bijna oorverdovende stad is, liet Cengiz Özkan op Oh Istanbul de verstilde kant van de metropool horen, waarvan je de beelden herkent van het Istanbul zoals Orhan Pamuk de stad beschrijft. Cengiz Özkan komt met een ensemble van eminente instrumentale begeleiders.

Özkan specialiseerde zich op de saz en kreeg zijn eerste bekendheid toen hij, net nadat het Turkse kolonelsregime was verdreven, in 1989 voor de Turkse radio ging werken. Sindsdien bouwde hij in eigen land en internationaal een indrukwekkende carrière op, met spraakmakende albums als Kırmızı Buğday, Rood graan (1997), Ah Istanbul (2000) en In Saklarım Gözümde Güzelliğin, Ik houd je schoonheid in mijn ogen (2003). Het laatstgenoemd album werd geïnspireerd door de Alevitische troubadour-dichter-zanger Aşık Veysel (2003). Ozkans CDs verschenen allemaal op het Kalan platenlabel, een vooruitstrevend label dat altijd oog had voor de diversiteit in de Turkse samenleving en dit combineerde met kwalitatief hoogstaande opnames en gedetailleerde documentatie, waaronder nog het prachtige Hayâlmest uit 2015.

Özkans muziek is stevig verankerd in de Anatolische folklore-tradities, maar hij is ook een vernieuwer. Enerzijds nam hij ook een CD op met de Turkse volksmuziekzanger Muharrem Temiz, in 2001, anderzijds, in 2018, ook met de meer rock-achtige zanger Hakan Altun. Hij componeerde hij ook geregeld muziek voor films en televisieseries, waarvan het Turkse publiek hem ook goed kent. En hij was zelfs werkzaam als acteur, in de rol van een zanger in de misdaadserie Pusat.

Masters of Anatolia is een initiatief van Stichting Mystiek Mediterrane Muziek. Het is een rondreizend festival in de vorm van een serie concertavonden, met verschillende edities door het jaar heen. Samen met acht vooraanstaande Nederlandse concertzalen haalt het festival de rijke muziekcultuur uit Anatolië naar Nederland. Zoals de naam Masters of Anatolia aangeeft bestaat het programma steeds uit toonaangevende meesterinstrumentalisten en -vocalisten die hun muzikale inspiratie uit de Anatolische roots halen en daarbij de vernieuwing niet schuwen. Masters of Anatolia is mede mogelijk gemaakt door Fentener van Vlissingen Fonds en Stichting Dioraphte.

 

Zie ook

Edip Akbayram

Masters of Anatolia

Selda Bağcan

Legendarische Turkse protestzangeres

Kiraç

Moderne Anatolische rockartiest en dichter