Cathy O'Neil
Big Data processes codify the past. They do not invent the future. Doing that requires moral imagination, and that’s something only humans can provide.
Programma

Lezing Cathy O’Neil

Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Cathy O'Neil

Weapons of Math Destruction

Geweest

Wiskundige Cathy O’Neil (1972) werkte als analist op Wall Street. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak besloot ze zich aan te sluiten bij de Occupy-beweging. De ervaringen die ze op Wall Street opdeed met onrechtvaardige algoritmes werden de aanleiding om het boek Weapons of Math Destruction (2016) te schrijven. Het boek werd een wereldwijde hit. Op 21 november spreekt zij voor het eerst in Nederland over de verborgen formules die onze levens beheersen.

Over de lezing
Big data vergroot ongelijkheid en bedreigt onze democratie omdat menselijke vooroordelen worden vastgelegd in ondoorzichtige administratiesystemen, vindt O’Neil. In haar lezing vertelt ze over de duistere zijde van big data en leert ze de juiste vragen te stellen wanneer je slachtoffer wordt van een algoritme. 

Na haar lezing spreekt Cathy O'Neil met Nederlandse experts in een panelgesprek. Wat kunnen we doen tegen oneerlijke algoritmes? De panelleden zijn:

Astrid Oosenbrug is oprichter van de Cyberwerkplaats, een wervingsbureau met als doel de groep jonge ICT-specialisten te verbreden. Oosenbrug begon haar carrière als systeembeheerder bij internetprovider XS4ALL en zat tot 2016 in de Tweede Kamer namens de PvdA waar ze verantwoordelijk was voor ICT en privacy. Lees hier een artikel met Astrid in Trouw.

Julia Janssen won de Crypto Design Challenge 2016 met haar project Bank of Online Humanity, een conceptueel ontwerp voor een basisinkomen op basis van persoonlijke gegevens. In 2016 studeerde Janssen af aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Mirko Tobias Schäfer is docent aan de Universiteit Utrecht en oprichter van de Utrecht Data School, waar hij onderzoek doet naar de socio-politieke impact van technologie. Schäfer ontwikkelde de Ethische Data Assistent, een methode die ethische problemen in het gebruik van data helpt herkennen. 

Bart Jacobs is hoogleraar informatiebeveiliging aan de Radboud Universiteit en de meest vooraanstaande cybersecurityspecialist volgens Follow The Money. Hij ontwikkelt privacy vriendelijke manieren om persoonlijke data te delen met de Privacy By Design Foundation. Jacobs is tevens de gespreksleider van het panel.
 

Tickets
Deze lezing is gratis toegankelijk. Bestel wel een (gratis) ticket om verzekerd te zijn van een plaats. 

Over de organisatie
De avond wordt georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg. 

SETUP is het Utrechtse medialab voor iedereen geïnteresseerd in de fusie van technologie en cultuur. SETUP's missie is het creëren van een brede media-, algoritme- en datawijze groep mensen. Voor SETUP is deze avond de opmaat voor hun jaarprogramma in 2018: "Civil Weapons of Math Retaliation", waarin zij gaan onderzoeken hoe burgers algoritmen ook kunnen inzetten voor eigen empowerment.

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Dankzij SURF beschikken studenten, docenten en onderzoekers in Nederland over de best mogelijke ICT-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling.

Studium Generale is het podium voor kennis en reflectie van de Universiteit Utrecht. In discussies, lezingen, talkshows en blogs koppelen we wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. We gaan voorbij de grenzen van disciplines en de waan van de dag.