Internationale

Topkoren
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Frank Martin Le vin herbé

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Ulrike Quade Company
ICK Dans Amsterdam
Dutch String Collective
Leo Warynski
dirigent
Carolyn Sampson sopraan
Tristan Blanchet tenor

Locatie
Grote Zaal
over Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam geeft koormuziek haar plek in de 21ste eeuw én houdt de rijke koorcanon levend. Dat betekent het voortzetten van een excellente uitvoeringspraktijk en het aangaan van vernieuwing op vele fronten.

“Wij willen een zo breed mogelijk publiek in aanraking laten komen met koormuziek. Daartoe brengen wij diversiteit in onze programma’s, in onze partnerkeuzes en in onze medewerkers.

Wij zijn een koor van mensen tussen mensen, dat met klassieke muziek een universele en menselijke emotie wil oproepen. Wij willen ons publiek een authentieke ervaring geven, keer op keer als zij ons horen. Oprecht, direct, dichtbij en toegankelijk. Kortom, onze muziek moet mensen raken.”

over Ulrike Quade Company

Ulrike Quade Company maakt beeldend theater. Hun voorstellingen bestaan uit een unieke samenkomst van spel, dans, muziek, scenografie en literatuur, met als grootste gemene deler het gebruik van poppen. Deze staan soms in de traditie van het Oosterse poppenspel (zoals bunraku of wayang), maar net zo graag gebruiken we hyperrealistische poppen (als levensechte kopieën van de spelers) of hightech exemplaren zoals robots of cyborgs.

over ICK Dans Amsterdam

De Company van ICK bestaat uit een ensemble van dansers én een junior compagnie: ICK Next. Oprichters Emio Greco en Pieter C. Scholten bouwen samen aan een hedendaags repertoire, waarin het intuïtief bewegende lichaam centraal staat. Ook gastchoreografen worden gevraagd creaties te maken vanuit het overkoepelende thema, Het Lichaam in Opstand.

Le vin herbé

Cappella Amsterdam, Ulrike Quade Company en ICK Dans Amsterdam

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Juri Hiensch

 
Le vin herbé | woensdag 23 maart 2022 | Grote Zaal


 

Cappella Amsterdam zingt o.l.v. dirigent Leo Warynski Le vin herbé met solisten Tristan Blanchet en Carolyn Sampson. Dit magisch meesterwerk van de Zwitserse componist Frank Martin (1890-1974) krijgt een hedendaagse bewerking onder regie van Ulrike Quade in een geanimeerd decor door kunstenaarsduo Wandschappen, met een choreografie van Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICK Dans Amsterdam.

Le vin herbé is vernoemd naar de ‘kruidenwijn’ die in het middeleeuws epos de liefde smeedt tussen Tristan en Isolde. In dit hartverscheurende liefdesverhaal zijn Tristan en Isolde elk voorbestemd met een ander te trouwen. Een wrede speling van het lot leidt ertoe dat zij, door per ongeluk een liefdesdrank te drinken, echter hopeloos verliefd worden op elkaar.

Martins hypnotiserende compositie en het aangrijpende verhaal lenen zich uitstekend voor een multidisciplinaire uitvoering. Met de omhelzing tussen zang, muziek, beeldend theater, poppenspel, dans, en ontwerp wordt dit middeleeuwse verhaal met twee solisten, vierentwintig koorleden, acht muzikanten en zes dansers op mystieke wijze uitgebeeld.