talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event
Meer informatie
Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen is filosoof, documentairemaker en schrijver. Ze heeft een tweewekelijkse column in Trouw over digitale dilemma’s en voor de VPRO maakte ze verschillende documentaires zoals, Mijn dochter de vlogger en Volg je me nog? Ook maakte ze de documentaire Sociaal Tribunaal over het fenomeen cancel culture waarin ze in gesprek met gecancelden, cancelaars en andere betrokkenen om zo een beeld te schetsen van de digitale rechtszaal.

Haar eerste boek Gouden Bergen, portret van de digitale generatie, stond op de shortlist van de Brusseprijs 2021.

Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest werkt als docent en onderzoeker Mediastudies aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft boeken en artikelen gepubliceerd over science fiction, fandom en cultuurstudies, mediatheorie, antikapitalisme en popcultuur, en zombies. Ook schrijft hij regelmatig voor populaire platforms zoals de Washington Post en de Los Angeles Review of Books. En heeft hij de column ‘Dansplaining’ in De Filmkrant.

Cancel culture onder de loep

Met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest en journalist Doortje Smithuijsen

incl. servicekosten

Kevin Spacey, Marco Borsato, J.K. Rowling en Bilal Wahib: Steeds vaker worden celebrities gecanceld na kritiek op (dubieuze) uitspraken of gedragingen. Terecht, of een vorm van sociale censuur? Tijdens deze avond duiken we met mediawetenschapper Dan Hassler-Forest en journalist Doortje Smithuijsen in de wereld van de sociale veroordeling. Kun je de maker los zien van diens werk? Is er een weg terug nadat je gecanceld bent? En waarom hebben mensen eigenlijk zo sterk de behoefte om anderen te cancelen?

Op de foto: Doortje Smithuijsen en Dan Hassler-Forest.

Zie ook

Diederik Jekel

Eerste Hulp bij Moeilijke Dingen

Zoveel Meer Dan Zeven Vinkjes

Waarom mannen zoals Joris zo vaak de baas mogen spelen

How Minds Change

The Surprising Science of Belief, Opinion, and Persuasion