Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Oliver Boekhoorn hobo
Maria du Toit klarinet
Raaf Hekkema saxofoon
Jelte Althuis basklarinet
Alban Wesly fagot

Programma

Bach Fantasie & Fuga
Debussy Premiere Rhapsodie
Schubert Fantasie in f
pauze
Falla Fantasia Bætica
Purcell Fantazias
Bjarnason Burletta

Locatie
Hertz

Calefax

Fantastische muziek

Geweest

Een fantasievol programma vol vormloze muziek. Door de eeuwen heen hebben componisten zich altijd graag beperkt met ingewikkelde vormstructuren – maar bevrijd van deze vormprincipes zien we toonkunstenaars van een andere kant. Geen sonates, rondo’s of variaties, maar gewoon prachtige, vrije associërende muziek die de luisteraar van begin tot eind meesleept.

Schuberts Fantasie in f voor piano vierhandig is voor menigeen een toetssteen van de pianistiek, én een hoogtepunt uit de romantiek. Falla’s Fantasia Bætica is een kleurrijke ode aan zijn thuisland Andalusië. Purcells Fantazias zijn kleine, wonderlijke kamermuziekparels waarin Purcell op harmonisch vlak zijn tijd twee eeuwen vooruit lijkt te zijn.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Raaf Hekkema.

Biografie Calefax

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”
– The Times –

Repertoire
Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven). Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

Pioniers
De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.

De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

Samenwerkingen
Calefax werkt veelvuldig samen met collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines. Daarbij zoekt Calefax steevast naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.

Calefax speelde onder andere samen met pianisten Jean-Yves Thibaudet, Ivo Janssen en Michiel Braam, violisten Liza Ferschtman en Claude Chalhoub, cellist Matthew Barley, harpist Remy van Kesteren, zangeressen Lenneke Ruiten, Christianne Stotijn, Helena Rasker, Nora Fischer, Cora Burggraaf en Denise Jannah, zanger Mohammad Motamedi, trombonist Christian Lindberg, Tony Overwater Trio, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Cappella Amsterdam, Silbersee, Danelkwartet, Nederlands Kamerkoor, trompettist Eric Vloeimans, klarinettist Kinan Azmeh, choreografen Boukje Schweigman en Sanne van der Put en videokunstenaars Jaap Drupsteen en Wouter van Reek. Ook was Calefax te horen op de soundtrack van de film De nieuwe wildernis (2013)