dinsdag 5 november 2019

Bye Bye Britain?

Experts over hoe nu verder na Brexit

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
locatie
dinsdag 5 november 2019

Bye Bye Britain?

Experts over hoe nu verder na Brexit

geweest

De Brexit is uitgesteld tot 31 januari. Dan wordt het eindelijk duidelijk met welke deal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Maar het land lijkt verdeelder dan ooit. Parlementsleden zijn wekenlang geschorst, fractieleden zijn uit de partij gezet en premier Boris Johnson heeft zijn meerderheid in het parlement verloren. Hoe gaan het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hieruit komen?

Ben jij ook nog niet uitgepraat over Brexit? Dat komt goed uit! Om deze unieke historische gebeurtenis niet aan ons voorbij te laten gaan, gaan de experts Felix Klos, Hanneke van Eijken en Gijs Jan Brandsma in gesprek over hun perspectief op Brexit. Zo krijgen we, hopelijk voor het laatst, grip op Brexit en alle gevolgen van dien.

Wat zullen de gevolgen zijn voor de relatie tussen de EU en het VK? En is de Britse democratie permanent beschadigd door Brexit? Hoe moet het verder met de burgers die worden getroffen door Brexit? Al deze vragen en nog meer worden beantwoord door onze experts, zodat dit hopelijk de laatste Brexit-avond ooit wordt. 

De experts

Felix Klos is persvoorlichter bij de Tweede Kamer en was kandidaat europarlementariër van D66. Daarnaast is hij historicus en specialiseerde zich in Europese integratie. Tijdens zijn studie liep hij stage bij senator Bernie Sanders en na zijn studie hielp hij mee in de campagne van Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij schreef het boek Winston Churchill - vader van Europa. 

Hanneke van Eijken is universitair docent Europees recht aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde met een proefschrift over Europees burgerschap en de rol daarvan in de constitutionalisering van de Europese Unie. Hanneke is EU-specialist met een expertise op het gebied van burgerschap in de Europese Unie, Europees migratierecht en grondrechtenbescherming. Hanneke is, naast haar juridische werkzaamheden, actief als dichter.

Gijs Jan Brandsma is universitair docent en onderzoeker Politiek en Bestuur van de Europese Unie aan de Universiteit Utrecht. Tevens werkt hij als een gasthoogleraar in European Governance aan de Universiteit van Konstanz, Duitsland. Zijn onderzoek is gericht op institutionele ontwikkelingen en op besluitvorming in de Europese Unie, in het bijzonder op ‘achterkamertjespolitiek’.

Fotoserie 'Near Future Past Europeans'

Tijdens de avond zal ook een fotocollage te zien zijn van fotograaf Vincent van Kuyvenhoven, die tijdens een reis door het Verenigd Koninkrijk willekeurige mensen op straat heeft benaderd en hun opvattingen over Brexit heeft gevraagd. Zodoende heeft hij een prachtige fotoserie gemaakt van willekeurige Britten over Brexit. Vincent is als zelfstandige al ruim een decennium werkzaam als ontwerper, fotograaf, schrijver en muzikant. Wat centraal staat in zijn analoge fotoreportages is een laagdrempelige benadering van willekeurige mensen op straat, luisterend naar antwoorden op eenvoudige vragen.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met dit programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Foto door Dunk via Flickr.

Zie ook