Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
donderdag 21 februari 2019

Bruchs Vioolconcert Uitgelegd

Maestro Jules Onthult

geweest
zaal open
20:15
aanvang
20:15

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Jules van Hessen dirigent & gastheer
Niek Baar viool

programma

Bruch Vioolconcert

locatie
donderdag 21 februari 2019

Bruchs Vioolconcert Uitgelegd

Maestro Jules Onthult

geweest

Maestro Jules onthult, legt uit en kruipt in de huid van…
Maestro Jules van Hessen is uitvinder van een nieuw genre: het Onthullingsconcert. Vanaf de dirigentenbok en tussen de orkestleden duikt hij in de muziek en ontrafelt de wanhoop, euforie en alles daartussen die licht ontvlambare componisten voelden toen ze hun meesterwerken op papier zetten. Voor de pauze gaat het doek op voor anekdotische noten en menselijke details van beroemde orkestwerken, ondersteund door visuals en muziekvoorbeelden. Na de pauze klinkt het hele werk in al zijn glorie.

Met zijn Eerste Vioolconcert scoorde Max Bruch in 1866 een monsterhit. Zoals dat gaat met componisten die ‘te vroeg pieken’: je kunt daarna nog honderden werken componeren, vioolconcerten, symfonieën, fantasieën, maar je lot is bezegeld. Je zult de rest van je leven de maker van dat ene vioolconcert blijven. Bruch bepleitte een verbod voor nieuwe uitvoeringen, terwijl zijn andere werken, inclusief twee vioolconcerten, onder het stof wegkwijnden. Maar de heldenstatus van Bruchs Eerste Vioolconcert is terecht. Het is een flamboyant virtuozenstuk: verrukkelijke melodieën met vleugjes Balkanfolklore.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!

Zie ook

vr 15 mei 2020

Korngold en Zemlinsky

AVROTROS Vrijdagconcert

vr 24 apr 2020

Sjostakovitsj’ Negende

AVROTROS Vrijdagconcert

vr 6 sep 2019

Gratis Lunchpauzeconcert

Gaudeamus Muziekweek - IEMA