Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Strauss Tod und Verklärung
Brahms Ein deutsches Requiem

Dit concert heeft een pauze 

Uitvoerenden

Utrechts Studenten Koor en Orkest
Collegium musicum der Universität zu Köln
Stijn Berkouwer dirigent
Michael Ostrzyga dirigent
Kathrin Zukowski sopraan
Thomas Bonni bariton
Blazej Jasinski choreograaf

Locatie
Grote Zaal

Brahms en Strauss van Dom tot Dom

door 300 studenten uit Keulen en Utrecht

Geweest

Twee studentenkoren en -orkesten, twee domsteden en twee indrukwekkende muziekstukken. Het USKO voert samen met het koor en orkest van Collegium musicum Köln Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms en het aangrijpende symfonisch gedicht Tod und Verklärung van Richard Strauss uit.

300 jonge musici
Driehonderd jonge musici storten zich vol overgave op de overweldigende werken, onder leiding van vaste USKO-dirigent Stijn Berkouwer en de Duitse dirigent Michael Ostrzyga. Een grootschalige, muzikale uitwisseling die zich zal vertalen in een prachtig concert.

Het programma
Met zijn Requiem schreef Brahms een bijzondere dodenmis. In plaats van de gebruikelijke Latijnse liturgie koos hij zelf Duitse Bijbelteksten uit. In tegenstelling tot traditionele requiems staat hierin niet de overledene centraal, maar biedt de muziek troost aan degenen die zij nalaten. Strauss' meeslepende orkestwerk heeft juist de stervende als thema, met alle angstgevoelens die hij doormaakt, maar ook met mooie herinneringen aan zijn jonge jaren. Ook hier heeft de troostrijke Verklärung, de verheerlijking van de ziel, uiteindelijk het laatste woord. "Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden."