Aanvang
Programma

Brahms Symfonie nr. 2

Uitvoerenden

Residentie Orkest
Jules van Hessen dirigent & gastheer

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Brahms 2 Uitgelegd

Maestro Jules Onthult

Geweest

Maestro Jules onthult, legt uit en kruipt in de huid van…
Maestro Jules van Hessen is uitvinder van een nieuw genre: het Onthullingsconcert. Vanaf de dirigentenbok en tussen de orkestleden duikt hij in de muziek en ontrafelt de wanhoop, euforie en alles daartussen die licht ontvlambare componisten voelden toen ze hun meesterwerken op papier zetten. Voor de pauze gaat het doek op voor anekdotische noten en menselijke details van beroemde orkestwerken, ondersteund door visuals en muziekvoorbeelden. Na de pauze klinkt het hele werk in al zijn glorie.

Geen grotere levensgenieter dan Johannes Brahms. Zijn Tweede Symfonie roept beelden op van een zonovergoten landschap, groene dalen, klaterende beken. Wat zei Brahms zelf over Karinthië, waar hij inspiratie opdeed? ‘Er vliegen hier zoveel melodieën rond dat je goed moet uitkijken dat je er niet op gaat staan.’ Niet voor niets kreeg Brahms’ Tweede de bijnaam ‘Pastorale’. Maar waarom stelde Brahms zijn uitgever voor om de partituur bij publicatie te voorzien van een zwarte rouwrand? Een klassieke Brahmsgrap of stak er meer achter?

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!