Talks, festivals, colleges en meer
Ons kennis & debatprogramma- Aanvang
- Verwacht einde
- Attend
- Facebook-event
Livestream: Bijspijkeren - Racisme in Nederland
Tijd voor feiten, verhalen en verdieping
Geweest
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.
De dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft wereldwijd tot grootschalige protesten tegen politiegeweld en andere vormen van racisme en discriminatie geleid. Ook in Nederland ging een historisch aantal mensen de straat op. Uit solidariteit met de protesten in de VS, maar ook uit woede, frustratie en verdriet dat uitsluiting en achterstelling op basis van huidskleur in Nederland nog steeds veelvuldig voorkomt.
Veel mensen zijn verontwaardigd en boos over deze misstanden. Je uitspreken tegen vormen van racisme of vooroordelen in je eigen omgeving, vinden we echter vaak lastig. Je wilt de sfeer niet verpesten, en wat weet je zelf nu eigenlijk van deze onderwerpen? Hoog tijd om bijgespijkerd te worden en je te bewapenen met feiten en verhalen. Want hoe meer mensen zich uitspreken, hoe beter.
Daarom organiseert TivoliVredenburg dit online programma. Als inspiratiebron om je meer in deze onderwerpen te verdiepen en meer kennis te vergaren over vormen van uitsluiting en racisme in Nederland. Ook krijg je lees- en luistertips en suggesties voor organisaties in Utrecht en omgeving die je kan steunen.
Aan het woord komen: (v.l.n.r.)
Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en schrijver. Hij deed (promotie-) onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie en etnisch profileren. Momenteel doceert hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn boek Mijn ontelbare identiteiten verscheen in mei 2020 bij De Bezige Bij. Hoe kijkt hij naar de gebeurtenissen van de afgelopen weken?
Dionne Abdoelhafiezkhan, oprichter van sociaal innovatiebureau Izi Solutions en van Control Alt Delete, een organisatie die strijdt tegen etnisch profileren en voor eerlijke en effectieve politiecontroles. Wat is institutioneel racisme en waarom is het zo hardnekkig? En wat heeft haar werk met de Nederlandse politie haar geleerd?
Sayonara Stutgard, dichter en mede-oprichter van de feministische uitgeverij Chaos. Sayonara is onze gids in de anti-racistische literatuur. Waar kun je beginnen als je meer wil lezen over discriminatie, ras, geschiedenis en het belang van inclusie?
Natalja Macnack, ondernemer en verbonden aan Tori Oso, de Surinaamse stichting in Utrecht die mede-organisator was van het Black Lives Matter NL protest in Utrecht op 5 juni jl.
De presentator is cultuurhistoricus Nancy Jouwe. Nancy doet al jarenlang onderzoek naar slavernij, racisme en intersectionaliteit.