Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 25 februari 2020

Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Sarah Carmichael over de positie van vrouwen door de eeuwen

€ 10,-

incl. servicekosten

Bestel tickets
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
Vrije plaatskeuze
€ 10,-
€ 5,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten.

locatie
dinsdag 25 februari 2020

Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Sarah Carmichael over de positie van vrouwen door de eeuwen

€ 10,-

incl. servicekosten

Bestel tickets

De feministische golven in de afgelopen eeuw bezorgden vrouwen kiesrecht, anticonceptie en meer respect. Maar daarvoor? Het beeld van de positie van vrouwen dat uit de geschiedenis oprijst is vaak niet positief. Vrouwen waren gebonden aan het huishouden en het waren mannen die de politiek, wetenschap en legers beheersten. Dat dit beeld minder zwart-wit is dan we denken, betoogt historicus Sarah Carmichael. Tijdens Big History #2 verkent zij de positie van vrouwen vanaf de prehistorie en laat zij zien dat vrouwen meer handelingsvrijheid hadden dan meestal aangenomen. Onderzoeker en voorvrouw van S.P.E.A.K. Berna Toprak reageert op haar betoog.

Let op: de lezing van Sarah Carmichael is in het Engels. De discussie die daarop volgt is in het Nederlands. 

De spreker

Vlnr: Sarah Carmichael en Berna Toprak

Sarah Carmichael is onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in de historische grondslagen van hedendaagse genderongelijkheid en schetst aan de hand van culturele instituties, familiesystemen en economische ontwikkelingen de verhouding tussen man en vrouw.

Berna Toprak is PhD-kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek stelt ze een nieuwe manier voor om over moslims en de Islam in West-Europa te denken. Hiervoor was ze werkzaam bij WOMEN Inc., waar ze meerdere programma's en projecten heeft opgezet om de kansen van vrouwen in Nederland te vergroten. Onlangs heeft ze samen met Nawal Mustafa het collectief voor moslimvrouwen S.P.E.A.K. opgericht.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Zie ook

di 7 apr 2020

De natuur als vijand en partner

Jan Luiten van Zanden over hoe de mens de natuur ontdekte

di 19 mei 2020

Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis