talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Sarah Carmichael over de positie van vrouwen door de eeuwen

Geweest

De feministische golven in de afgelopen eeuw bezorgden vrouwen kiesrecht, anticonceptie en meer respect. Maar daarvoor? Het beeld van de positie van vrouwen dat uit de geschiedenis oprijst is vaak niet positief. Vrouwen waren gebonden aan het huishouden en het waren mannen die de politiek, wetenschap en legers beheersten. Dat dit beeld minder zwart-wit is dan we denken, betoogt historicus Sarah Carmichael. Tijdens Big History #2 verkent zij de positie van vrouwen vanaf de prehistorie en laat zij zien dat vrouwen meer handelingsvrijheid hadden dan meestal aangenomen. Onderzoeker en voorvrouw van S.P.E.A.K. Berna Toprak reageert op haar betoog.

Let op: de lezing van Sarah Carmichael is in het Engels. De discussie die daarop volgt is in het Nederlands. 

De sprekers

Vlnr: Sarah Carmichael, Berna Toprak, Sophie Derkzen

Sarah Carmichael is onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in de historische grondslagen van hedendaagse genderongelijkheid en schetst aan de hand van culturele instituties, familiesystemen en economische ontwikkelingen de verhouding tussen man en vrouw.

Berna Toprak is PhD-kandidaat aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek stelt ze een nieuwe manier voor om over moslims en de Islam in West-Europa te denken. Hiervoor was ze werkzaam bij WOMEN Inc., waar ze meerdere programma's en projecten heeft opgezet om de kansen van vrouwen in Nederland te vergroten. Onlangs heeft ze samen met Nawal Mustafa het collectief voor moslimvrouwen S.P.E.A.K. opgericht.

Het programma wordt gemodereerd door journalist Sophie Derkzen. Ze schrijft onder meer voor De Correspondent en leidt als moderator graag discussies over kwesties in politiek en samenleving.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.