talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bas van Bavel
Heleen Mees

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Waarom bestaan verschillen tussen arm en rijk?

Bas van Bavel en Heleen Mees over de lange geschiedenis van sociale ongelijkheid

Geweest

Vandaag zijn de verschillen tussen rijk en arm ontstellend groot. In 2018 bezaten 26 superrijken evenveel als de armste helft van de mensheid, oftewel 3,8 miljard mensen. Maar is dat altijd zo geweest? En zo niet, waar komen die verschillen tussen rijk en arm van vandaan? Tijdens Big History #1 beantwoordt hoogleraar economische geschiedenis Bas van Bavel deze vraag aan de hand van de lange geschiedenis van de mensheid. Econoom Heleen Mees reageert op zijn betoog.

De sprekers
Bas van Bavel is faculteitshoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht. In juni 2019 ontving hij de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Heleen Mees is econoom, jurist en publicist. Ze schrijft een vaste column voor De Volkskrant. Ander werk verscheen onder meer in Foreign Policy, The New York Times, The Financial Times en Le Monde.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.