Uit de serie

Bezin met Bach
Zaal open
Aanvang
Vrije plaatskeuze
Regulier
€ 25,-
CJP
€ 20,-
Scholier 8-18 jaar
€ 20,-
Inclusief servicekosten.
Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato
Maxim Februari spreker
Maud Vanhauwaert dichter

Programma

Johann Sebastian Bach cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ BWV 21

Locatie
Grote Zaal

Maxim Februari over troost

Bezin met Bach

incl. servicekosten

Bach wordt wel de grote trooster genoemd. De boodschap van de cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’ is een typisch Bach-thema: geef je zorgen en bekommernis uit handen, vertrouw erop dat het goed komt. Maar hoe je dat als je niet gelooft in hemelse krachten? Maxim Februari zoekt antwoorden.

Hoe groter het leed, hoe hemelser Bachs muziek
Het leven is een tranendal en geen componist die dat beter snapt dan Johann Sebastian Bach. Hoe hij het voor elkaar kreeg zullen we wel nooit begrijpen maar hoe groter het leed, hoe hemelser en troostrijker de muziek die hij eraan ontleende. Bekommernis en overgave, rouw en vertrouwen, de cantate Ich hatte viel Bekümmernis staat bol van de contrasten, ideale aanknopingspunten voor iemand die opgroeide met Bach en altijd in zijn buurt is gebleven. Maxim Februari is filosoof, schrijver en columnist en won in 2020 de P.C. Hooftprijs voor verhalend en beschouwend proza. Hij schreef jaren columns voor de Volkskrant en doet dat nu voor NRC-Handelsblad. Over contrasten gesproken: zijn recentste essaybundel heeft als titel De onbetrouwbare verteller.

Bezin met Bach
De cantates van Bach hebben hun weg al lang gevonden naar een gehoor buiten de kerk. En voor een goed verhaal over bezinning of troost hoef je je oor gelukkig niet meer te neigen naar mannen in toga's of priestergewaden. Bezin met Bach combineert cantates die tot nadenken stemmen met gesproken teksten over actuele levensvragen. Bach levert de thema's, hedendaagse schrijvers en denkers borduren erop voort. Stuk voor stuk zijn ze spraakmakend en vernieuwend in hun werk. De Nederlandse Bachvereniging staat garant voor uitvoeringen op het hoogste niveau. Data: zaterdag 26 november - Corine Koole over de liefde, zaterdag 11 maart - Recht en rechtvaardigheid, zaterdag 27 mei - Maxim Februari over troost.

Zie ook

Abdelkader Benali & Club Classique

Een nacht met Sjahrazade | Muziek & Literatuur

Recht en rechtvaardigheid

Bezin met Bach

Paulien Cornelisse in Calefax-land

Muziek & Literatuur