Meer data

Bezin met Bach
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bach De Apocalyps

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging i.s.m. Opera2Day
Marjolein van Heemstra spreker
Maud Vanhauwaert dichter
Lex Bohlmeijer presentatie

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bezin met Bach: Marjolein van Heemstra

Over de Apocalyps

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

Het einde der tijden
Delen uit De Apocalyps, een nieuwe barokopera op basis van Bachs vocale oeuvre, dienen als uitgangspunt voor een overpeinzing over de toestand in de wereld. Marjolein van Heemstra en de Nederlandse Bachvereniging zien de opera als een ‘kerkdienst’ voor iedereen die vervreemd is van kerk en geloof. Een moment van rust en bezinning.

De Apocalyps
Johann Sebastian Bach schreef geen opera. Om dit gemis goed te maken ontwikkelde de Nederlandse Bachvereniging samen met Opera2Day De Apocalyps. Het verhaal ‘vol macht, corruptie en volkshysterie’ rond de zestiende eeuwse fundamentalist Jan van Leyden put voor de muziek uit het rijke vocale oeuvre van Bach. Het resultaat is een barokopera met hedendaagse thematiek.

Marjolijn van Heemstra
Marjolijn van Heemstra, de huidige stadsdichter van Amsterdam, maakt sinds 2005 furore als schrijver, dichter, theatermaker en journalist. Ze werd vooral bekend door het boek En we noemen hem over haar oudoom Frans van Heemstra die na de Tweede Wereldoorlog een bomaanslag pleegde op een vermeende NSB’er. Sinds 2019 is ze correspondent ruimtevaart voor De Correspondent.

Bach en de opera
Johann Sebastian Bach was het grootste deel van zijn leven uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk voor de religieuze muziek. Zo had hij als cantor van de Thomaskirche in Leipzig de plicht elke zondag een cantate te verzorgen. Hoewel zijn cantates en oratoria volgens velen operateske trekjes hebben, kwam hij er nooit toe een opera te schrijven. De Nederlandse Bachvereniging bewijst met De Apocalyps dat zijn muziek er dramatisch genoeg voor is.