Meer data

Bezin met Bach
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bach Tilge, Höchster, meine Sünden BWV 1083

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging
Abdelkader Benali spreker
Maud Vanhauwaert dichter
Lex Bohlmeijer presentatie

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Bezin met Bach: Abdelkader Benali

Over vergeving

Geweest

Klinkende overpeinzingen
De kerken lopen leeg en toch heeft iedereen behoefte aan momenten van bezinning. Zo’n moment is dit. De onconventionele Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert, presentator Lex Bohlmeijer en de Nederlandse Bachvereniging verkennen de universele thema’s van het leven en bieden rust met de muziek van Johann Sebastian Bach. Klinkende overpeinzingen zonder God of gebod.

Vergeving
Net zoals Bach’s muziek harmonie schept uit dissonantie, creëert vergeving innerlijke vrede uit conflict. In de klanken van Bach vinden we een reflectie van de menselijke reis naar verzoening, waarbij de noten van vergeving resoneren als een tijdloze symfonie van heling. Laat ons, zoals Bach’s composities, de kracht van vergeving om armen en harmonie in ons eigen levenslied brengen.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. Dat de muziek van Bach rustgevend is en de hersenen stimuleert is wetenschappelijk bewezen. Dit in combinatie met het werk van Benali zal ons uitnodigen tot meditatie en bezinning. Verdwaal in de gelaagdheid van de muziek en droom mee op bekende melodieën.

Tilge, Höchster, meine Sünden, BWV 1083
Pas in 1946 maakte de toenmalige Leipziger Thomascantor Karl Straube voor het eerst melding van een bewerking door Bach van het Stabat Mater van Pergolesi; Bach verving daarin de tekst van het beroemde katholieke hymne door een ritmische en berijmde versie van Psalm 51 met als eerste woorden Tilge, Höchtser, meinde Sünden, en bracht allerlei verbeteringen aan in de muziek. Een uitzonderlijk stuk, wat perfect aansluit bij het thema van deze Bezin met Bach: vergeving.