talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Programma
Sander Schimmelpenninck & Ingrid Robeyns

Hoe dichten we de kloof?

In zijn nieuwste boek Sander en de brug onderzoekt schrijver en ondernemer Sander Schimmelpenninck hoe we de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland kunnen dichten. Groeiende kansenongelijkheid vreet aan het fundament van de samenleving en voedt maatschappelijke onrust. Maar waar blijven de frisse ideeën om er wat aan te doen? Schimmelpenninck gaat in gesprek met econoom en filosoof prof. Ingrid Robeyns (Universiteit Utrecht), bedenker van het limitarisme, een stroming die pleit voor grenzen aan rijkdom. Hoeveel ongelijkheid kan onze maatschappij verdragen?

Katinka Polderman

Masterclass beslisbomen maken

Katinka Polderman is cabaretière, zangeres én Beslisbomenmaker des Vaderlands. In mei verschijnt het boek ‘Beslisbos’, met de beste beslisbomen tot nu toe én nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde bomen. Hierin geeft ze een overzichtelijk en kordaat antwoord op vragen als ‘Staat u in uw kracht?’, ‘In welk geologisch tijdvak bent u beland?’ en ‘Bent u wakker of bent u woke’? Om het boek te vieren geeft ze een aantal exclusieve masterclasses beslisbomen maken, óók op het Betweter Festival. Een spectaculaire powerpointpresentatie, met wijze lessen over het maken van beslisbomen, over creativiteit en de lol van jezelf verrassen. Tegendraads, origineel en nuchter, zoals je van haar gewend bent.

Lev Avitan

Lev Avitan is spoken word artiest, filosoof en theatermaker, maar het liefst alle drie tegelijk. Met kwetsbare teksten keert hij naar binnen om vanuit daar iets te zeggen over de wereld om hem heen. Zijn werk heeft als doel herkenning, troost en een beetje heling op te roepen; in zoverre woordkunst dat kan bieden. Hij stond eerder op Lowlands en Down the Rabbit Hole, en is samen met Nabil Tkhidousset co-host van de Echtemannentakies podcast, waar ze met elkaar in gesprek gaan over thema’s waar biculturele jongens het zelden over hebben. Op het Betweter Festival zal hij begeleid worden door gitarist Yasin Genç.

Peter Kuipers Munneke & Ralph van Raat

Expeditie Weerklank

De mens is altijd al gefascineerd geweest door het weer. Ook de grote componisten vonden inspiratie in angstaanjagende stormen, romantische voorjaarsklanken, en treurige najaarsregens. Maar onder invloed van klimaatverandering is het weer aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken extreme weersomstandigheden. Hoe moeten we begrijpen wat zich boven ons afspeelt? Weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke (Universiteit Utrecht) vertelt over de natuurkunde achter lagedrukgebieden, regenbogen en bliksemschichten. Pianist Ralph van Raat omlijst het programma met topstukken uit de pianomuziek.

Jan Broersen

Singulariteit: wordt AI onbeheersbaar slim?

Sinds ChatGPT de wereld verbaasde, valt niet meer te ontkennen dat kunstmatige intelligentie aan een indrukwekkende opmars bezig is. Algoritmes schrijven journalistieke artikelen, componeren liedjes, en helpen de overheid beslissingen nemen. Experts wijzen al langer op de mogelijkheid van singulariteit: als computers zichzelf slimmer kunnen maken, bereiken ze zonder stopknop een superintelligentie die de mens op alle vlakken overtreft. Zijn er grenzen aan de intelligentie van computers? Filosoof prof. Jan Broersen (Universiteit Utrecht) legt uit.

Highfive met een niet-mens

De mens heeft de neiging zichzelf als middelpunt van de wereld te zien. Tegelijkertijd zijn onze levens diep vervlochten met andere, niet-menselijke wezens, van dieren tot robots. Wat levert het op als we ons meer met hen verbinden? En hoe doen we dat eigenlijk? In dit experiment van het Centre for Unusual Collaborations stel jij je voor hoe het is om contact te maken met een niet-mens. Hoe voelt het om te highfiven met een spin?

Betweter Festival 2023

Science, Performance, Cinema & Experience

incl. servicekosten

Het Betweter Festival is er weer! Samen met wetenschappers en kunstenaars vergroten we je wereld in tijden van blikvernauwing. We stellen de vragen die ertoe doen, voelen de tijdsgeest aan de tand, en dromen over de wereld van morgen. Hoeveel ongelijkheid kan onze maatschappij verdragen? Is de angst voor kunstmatige intelligentie terecht? En hoe veerkrachtig is de natuur?

We brengen een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Met o.a. schrijver Sander Schimmelpenninck, econoom en filosoof Ingrid Robeyns, cabaretier Katinka Polderman, woordkunstenaar Lev Avitan, computerwetenschapper Jan Broersen, klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke & pianist Ralph van Raat. Plus: test hoe goed jij een leugenaar herkent en ervaar hoe het voelt om te highfiven met een niet-mens.

Hou betweterfestival.nl in de gaten voor de allernieuwste programma-updates.

Bekijk hieronder de aftermovie van Betweter Festival 2022:

Zie ook

Operatie Breinbreker (8+)

Speur mee in de wetenschapsshow van Universiteit Utrecht!