talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Zaal open
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Merijn Scholten

‘De grappigste man op Instagram’, volgens Micha Wertheim. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Zijn satirische filmpjes bleken precies wat Nederland nodig had in de lockdown. Hij maakte deel uit van het succesvolle comedy-duo De Partizanen. Nu staat hij voor het eerst alleen in de theaters. Muzikaal, snel en heel erg grappig.

MEAU

De Utrechtse zangeres, songwriter en producer MEAU is dé nieuwe stem in de Nederlandstalige indie pop. Ze brak vorig jaar door met ‘Dat Heb Jij Gedaan’ en sindsdien gaat het heel snel. Met haar warme stem brengt ze goudeerlijke liedjes over alledaagse onderwerpen zoals de liefde, persoonlijke ontwikkeling en eenzaamheid.

Roxane van Iperen

Jurist en auteur Roxane van Iperen is een van scherpste en meeste heldere stemmen in het publieke debat. Ze schreef de bestseller ’t Hooge Nest’, over de oorlogsjaren van twee Joodse zussen. Haar nieuwste boek is Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor, een vlammend essay over hoe egoïsme en zelfbehoud de Nederlandse gemeenschapszin ondermijnen.

Amade M’Charek

De vluchtelingen die ieder jaar in de Middellandse Zee verdrinken, vormen een ongemakkelijke waarheid voor Europa. Politiek en media spreken van een migratiecrisis, maar de diepere oorzaken ervan worden zelden benoemd. Wetenschapsantropoloog prof. Amade M’charek (Universiteit van Amsterdam) volgt het spoor van de doden terug naar waar ze vandaan komen. Gebieden waar het leven ze onmogelijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld door uitputting van de grond. Welke rol spelen Europa en westerse multinationals daar zelf in? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor de ‘migratiecrisis’?

Kay Slice & The Razorblade Band

“Als hij rapt gebeurt er een wonder” zo kopte NRC, die hem 4 sterren gaf voor zijn debuutalbum From Back to Back. De slotact tijdens deze editie van het Betweter Festival zal je dan ook uit je schoenen blazen. Kay Slice brengt je een mix als resultaat van een zoektocht naar zijn eigen ik, via zijn moeder- en vaderland Ghana. Kay ziet muziek als de ideale vorm om dieper te connecten met zijn roots. Laat je verleiden door een mengelmoes van soul, hiphop en afrobeat. Stil blijven staan is geen optie.

Kiki Schippers

Rake liedjes schrijven en zingen, dát kun je aan Kiki Schippers wel overlaten. Ze is inmiddels vaste klant op het festival, waar ze als soevereine host van de Pandora-zaal iedere gast de hemel in zingt. Haar cv is indrukwekkend: ze bedrijft satire bij Spijkers met Koppen, schreef columns voor het AD, ontving de Annie M.G. Schmidtprijs en werd de afgelopen vijf jaar al vier keer genomineerd voor beste theaterlied. Wat kan ze eigenlijk niet?

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Twintig toptalenten op het grootste podium van het Betweter Festival. Dit jaar maakt het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) bij ons de Ronda onveilig onder leiding van saxofonisten Daan Kluwer en Martín Díaz. Laat je uit je schoenen blazen door het Jong Oranje van de Nederlandse jazz.

Iva Bicanic & Milou Deelen

Sinds #MeToo en de onthullingen over The Voice of Holland lijkt seksueel geweld hoog op de maatschappelijke agenda te staan. Maar volgens traumapycholoog Iva Bicanic staat de discussie juist hartstikke stil. Met journalist Milou Deelen doorbreekt ze de taboes die een echt gesprek in de weg staan. 

Michiel van Elk & Sarah Durston 

Al eeuwenlang zoeken wetenschappers naar een verklaring voor het menselijk bewustzijn. Maar zonder bevredigend resultaat. Biopsycholoog Sarah Durston en neurowetenschapper Michiel van Elk helpen ons op weg. Wat vertellen veranderingen in de staat van ons bewustzijn – door meditatie, yoga en psychedelica – ons over de aard van het bewustzijn? 

Babette Fonchie Fotchind & Mara Yerkes 

Dichter Babette Fonchie en sociaal wetenschapper Mara Yerkes onderzoeken wat solidariteit en rechtvaardigheid vandaag de dag betekenen. Wanneer vinden we ongelijkheid onredelijk? Hoe bepalen we wie onze hulp verdient en wie niet? 

Lisette Ma Neza 

Samen met trompettist Peter Somuah en performer Revè Terborg zoekt dichter Lisette Ma Neza naar het onvertelde verhaal van de mens. Een poëtische samensmelting van woord, muziek en beweging. 

Symbiosis

Hoe voelt het om een zwam, een pad of een plant te zijn? Ontwerperscollectief Polymorf liet zich voor hun virtual reality-ervaring Symbiosis inspireren door bioloog en filosoof Donna Haraway. Een unieke beleving voor alle zintuigen. 

Detlef van Vuuren

Met zijn wereldberoemde modellen brengt klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren de toekomst in kaart. Die laten zien dat de weg naar de klimaatdoelen van Parijs een steeds smaller paadje wordt. Hoe ziet dat paadje eruit? Ziet hij lichtpuntjes voor de toekomst?  

Betweter Festival 2022

Science, Performance, Cinema & Experience

Geweest

Bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters), 1. iemand die alles beter wil weten; wijsneus

Aftermovie

Foto's
Bekijk hier de foto's.

Iets gemist?
Niet getreurd! Op de website van Betweter kun je een aantal programmaonderdelen terugkijken, zoals het gesprek met Iva Bicanic & Milou Deelen over seksueel geweld of de talk van Daniel Janssen over de kracht van excuses.

Op de hoogte blijven?
De komende tijd maken we nog veel meer programmaonderdelen bekend. Schrijf je hier in voor de festivalupdates. Meer informatie vind je op betweterfestival.nl.

Over Betweter Festival 2022
Het Betweter Festival is er weer! Je jaarlijkse portie duiding en verse ideeën. Samen met wetenschappers en artiesten denken en dromen we deze editie over een betere wereld. We beantwoorden twijfels met feiten en feiten met twijfels. Wat betekent het om de mens niet meer als middelpunt te zien? Kunnen digitale technologie en democratie samengaan? En hoe maken we een einde aan ongelijkheid?

Ook dit jaar presenteren we een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Met o.a. zangeres MEAU, cabaretier Merijn Scholten, schrijver Roxane van Iperen, antropoloog Amade M’Charek en duurzaamheidswetenschapper Jessica Duncan. Plus experimenten over wat de inhoud van je blaas vertelt over je gezondheid, en de relatie tussen ademhaling, muziek en emoties.

Bekijk hier het blokkenschema.

Kijk voor de hele programmering van het festival op betweterfestival.nl.

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. In 2022 is het festival het openingsevent van de Utrecht Science Week en het Weekend van de Wetenschap. Partners zijn o.a. de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit voor Humanistiek en TivoliVredenburg.