talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Zaal open
Verwacht einde
Programma

Merijn Scholten

‘De grappigste man op Instagram’, volgens Micha Wertheim. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Zijn satirische filmpjes bleken precies wat Nederland nodig had in de lockdown. Hij maakte deel uit van het succesvolle comedy-duo De Partizanen. Nu staat hij voor het eerst alleen in de theaters. Muzikaal, snel en heel erg grappig.

MEAU

De Utrechtse zangeres, songwriter en producer MEAU is dé nieuwe stem in de Nederlandstalige indie pop. Ze brak vorig jaar door met ‘Dat Heb Jij Gedaan’ en sindsdien gaat het heel snel. Met haar warme stem brengt ze goudeerlijke liedjes over alledaagse onderwerpen zoals de liefde, persoonlijke ontwikkeling en eenzaamheid.

Roxane van Iperen

Jurist en auteur Roxane van Iperen is een van scherpste en meeste heldere stemmen in het publieke debat. Ze schreef de bestseller ’t Hooge Nest’, over de oorlogsjaren van twee Joodse zussen. Haar nieuwste boek is Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor, een vlammend essay over hoe egoïsme en zelfbehoud de Nederlandse gemeenschapszin ondermijnen.

Amade M’Charek

De vluchtelingen die ieder jaar in de Middellandse Zee verdrinken, vormen een ongemakkelijke waarheid voor Europa. Politiek en media spreken van een migratiecrisis, maar de diepere oorzaken ervan worden zelden benoemd. Wetenschapsantropoloog prof. Amade M’charek (Universiteit van Amsterdam) volgt het spoor van de doden terug naar waar ze vandaan komen. Gebieden waar het leven ze onmogelijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld door uitputting van de grond. Welke rol spelen Europa en westerse multinationals daar zelf in? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor de ‘migratiecrisis’?

Jolle Demmers

De oorlog in Oekraïne dreigt een gebed zonder einde te worden. Terwijl de Russische agressie voortduurt, probeert het Westen met wapenleveranties en sancties het tij te keren. Iedere stap kan vergaande gevolgen hebben. Politicoloog prof. Jolle Demmers (Universiteit Utrecht) onderzoekt de rol die geweld speelt in conflicten. Wanneer gaan partijen over tot geweld? Wat leert de oorlog in Oekraïne ons over hoe geweld gerechtvaardigd wordt? En kunnen we naar oorlogen kijken zonder direct in goed en kwaad te denken?

Kay Slice & The Razorblade Band

“Als hij rapt gebeurt er een wonder” zo kopte NRC, die hem 4 sterren gaf voor zijn debuutalbum From Back to Back. De slotact tijdens deze editie van het Betweter Festival zal je dan ook uit je schoenen blazen. Kay Slice brengt je een mix als resultaat van een zoektocht naar zijn eigen ik, via zijn moeder- en vaderland Ghana. Kay ziet muziek als de ideale vorm om dieper te connecten met zijn roots. Laat je verleiden door een mengelmoes van soul, hiphop en afrobeat. Stil blijven staan is geen optie.

Kiki Schippers

Rake liedjes schrijven en zingen, dát kun je aan Kiki Schippers wel overlaten. Ze is inmiddels vaste klant op het festival, waar ze als soevereine host van de Pandora-zaal iedere gast de hemel in zingt. Haar cv is indrukwekkend: ze bedrijft satire bij Spijkers met Koppen, schreef columns voor het AD, ontving de Annie M.G. Schmidtprijs en werd de afgelopen vijf jaar al vier keer genomineerd voor beste theaterlied. Wat kan ze eigenlijk niet?

Yanti Danoekoesoemo

David Van Reybrouck, Eva Jinek en Splinter Chabot. Presentator en interviewer Yanti Danoekoesoemo heeft ze allemaal voor haar mic gehad. Met haar nieuwsgierige blik en frisse interviewstijl haalt ze het beste uit haar gasten naar boven. Luister mee naar de een-op-eengesprekken op de KF Hein Foyer. Over het recht op zelfbeschikking, een (in)humane overheid en de toekomst van werk. Pak een koptelefoon en word deel van het gesprek.

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Twintig toptalenten op het grootste podium van het Betweter Festival. Dit jaar maakt het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) bij ons de Ronda onveilig onder leiding van saxofonisten Daan Kluwer en Martín Díaz. Laat je uit je schoenen blazen door het Jong Oranje van de Nederlandse jazz.

Thomas Kampen

Een jongen die geslaagd is voor de havo ontvangt 120 euro via de post. Die stort hij op z’n rekening. Dat had hij beter niet kunnen doen. Het bedrag wordt teruggevorderd op de bijstand van zijn ouders. Met een boete er bovenop. Het is een van de vele schrijnende voorbeelden die socioloog dr. Thomas Kampen (Universiteit voor Humanistiek) tegenkwam in zijn onderzoek naar de bijstand. Hoe voorkom je dat de overheid mensen niet als nummer of voorwerp behandelt? Waar is het misgegaan? Een gesprek over een humane overheid.

Claudia Wieners

Ondanks alle goeie klimaatvoornemens, sneuvelden ook deze zomer weer warmterecords. De oplossing om verdere temperatuurstijging tegen te gaan is simpel: verminder de uitstoot van broeikasgassen. Maar dit gebeurt niet (snel genoeg). Is het tijd voor drastische oplossingen om klimaatrampen te voorkomen? Solar geo-engineering is een verzamelterm voor technologieën om het klimaat tijdelijk te beïnvloeden. Denk aan het plaatsen van spiegels in de ruimte om zon te weerkaatsen. Hoe doe je onderzoek naar de effectiviteit en risico’s van dit soort technieken? Waarom zijn sommige wetenschappers faliekant tegen? Klimaatwetenschapper dr. Claudia Wieners (Universiteit Utrecht) legt uit.

Marcel de Zoete

Ze zijn met velen en bepalen je leven… De talloze bacteriën, virussen en gisten die onze darmen bewonen. Wetenschappers leren steeds meer over de invloed van dit microbioom op onze gezondheid. Wat bepaalt de samenstelling van onze darmflora? Waarom verschilt ze per persoon? En hoe kunnen we er invloed op uitoefenen? Microbioloog dr. Marcel de Zoete (UMC Utrecht) over een veelbelovend vakgebied.

Nadja Jungmann

Door de inflatie en stijgende gasprijzen raken steeds meer Nederlanders in financiële nood. Naar schatting zijn er in Nederland 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle schulden of betalingsproblemen. Ze kunnen hun huur, hypotheek of energierekening niet betalen. Wat doet dit met mensen? Prof. Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso (Hogeschool Utrecht) en hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht (UvA), maakt zich ernstig zorgen en pleit voor een aanpassing van de schuldhulpverlening. Een gesprek over de verlammende werking van stress, de wirwar aan regelgeving, en krimpende overheidsbudgetten. Waarom is het zo lastig om uit de schulden te komen?

Greg Nottrot

Greg Nottrot is acteur en regisseur. Met enthousiasme en gedrevenheid host hij de Cloud Nine. Als artistiek leider van het Nieuw Utrechts Toneel zoekt hij de grenzen op tussen het persoonlijke en het maatschappelijke. Met een groot vertrouwen in de wetenschap en een nieuwsgierigheid naar de toekomst.

Willemien Kets

Samen bereik je vaak veel meer. Toch is samenwerken niet altijd zo eenvoudig. Hoe komt dat? En hoe zou onderzoek naar vreemdgaan ons kunnen helpen dit beter te begrijpen? Hoogleraar speltheorie prof. Willemien Kets (Universiteit Utrecht) onderzoekt wanneer en hoe mensen samenwerken. Laat je meenemen in de logica en wiskunde van de speltheorie en ontdek hoe irrationeel jezelf soms kan zijn.

Daniel Janssen

Excuses zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse nieuwsstroom. Iedere dag is er wel een politicus, mediamagnaat of multinational die een schandaal probeert te sussen met een publieke schuldbetuiging. Soms welgemeend, soms halfslachtig. Wat is de kracht van een goed excuus? Waarom is sorry zeggen zo belangrijk? En wanneer is een mea culpa niet genoeg? Neerlandicus dr. Daniel Janssen (Universiteit Utrecht) over een bijzondere taaluiting.

Detlef van Vuuren

In het laatste IPCC-rapport werd nog maar een keer de noodklok geluid. Er is meer uitstoot van broeikasgassen dan ooit. Als de wereld niet meteen meer actie onderneemt, is klimaatverandering niet meer tegen te houden. Volgens klimaatwetenschapper prof. Detlef van Vuuren (Universiteit Utrecht) is de weg naar de klimaatdoelen van Parijs een smal paadje geworden. Hoe ziet dat paadje er uit? En hoe modelleer je de (onzekere) effecten die bepaalde ingrepen zullen hebben op het klimaat? Ziet hij lichtpuntjes voor de toekomst?

DJ Vrijmoed

DJ Vrijmoed draait grenzeloos en altijd met stijl. Lowlands, Into The Great Wide Open, Here Comes the Summer. Vrijmoed is jaarlijks terugkerend op menig festival. Zo ook op Betweter. Verwacht nieuwe ontdekkingen, vergeten pareltjes en die ene favoriet die je al in tijden niet hebt gehoord.

Jessica Duncan

Naar schatting zal de wereldbevolking in 2064 uit 9,7 miljard mensen bestaan. Dat plaatst ons voor een gigantische uitdaging. Want hoe gaan we zorgen dat iedereen genoeg te eten krijgt? Doorgaan op huidige weg is geen optie. De milieu-impact van ons voedselsysteem is simpelweg te groot – denk uitgeputte landbouwgronden en afnemende biodiversiteit. Duurzaamheidswetenschapper dr. Jessica Duncan (Wageningen University & Research) durft de uitdaging aan. Wat is er nu nodig om de wereldwijde voedselvoorziening te verduurzamen?

Iva Bicanic

Sinds de BOOS-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, staat het onderwerp definitief op de maatschappelijke agenda. Althans, zo lijkt het. Maar volgens dr. Iva Bicanic (UMC Utrecht), klinisch psycholoog en oprichter van het Centrum voor Seksueel Geweld, staat de discussie juist stil. Om die impasse te doorbreken is de samenleving aan zet. Waarom reageren we vaak negatief als iemand ons vertelt over een ervaring van seksueel geweld? Wat doet dat met slachtoffers? En hoe kunnen we allemaal betere omstanders zijn?

Babeth Fonchie & Mara Yerkes

Nederland stond lange tijd bekend als een tolerant land met een sterk sociaal vangnet waar iedereen gelijk is. Maar dat beeld lijkt afgebrokkeld. En klopte het ooit wel? Welke groepen in de samenleving willen we helpen en welke niet? En wanneer vinden we ongelijkheid onredelijk? In deze unieke duo-performance onderzoeken dichter Babeth Fonchie Fotchind en sociaal wetenschapper dr. Mara Yerkes (Universiteit Utrecht) wat solidariteit en rechtvaardigheid vandaag de dag betekenen.

Geert Maarse

Wetenschapsjournalist Geert Maarse slaat in zijn werk de brug tussen onderzoek en samenleving. Hij leidt debatten met ministers en filmmakers, met CEO’s en maaltijdbezorgers, en interviewt net zo makkelijk een hoogleraar als een barman. Voor Betweter host Geert met scherpe blik, gevoel voor inhoud én Rotterdamse tongval de programma’s in de Ronda.

Gulzaar Barn

You will probably already know that companies like Google, Facebook and Amazon have a hold on us. Their algorithms determine what you like, what you think, watch and buy. Philosopher Dr Gulzaar Barn (Utrecht University) explains that they also undermine democracy. Many of the new technologies these companies use, including artificial intelligence, machine learning and big data, are not transparent and directive. Social media enables propaganda and disinformation that thwart free and open elections, and influence public debate on current social issues such as the pandemic and the climate crisis. How did it get this far? Can we restore democratic values while still using the services of Big Tech?

Donya Alinejad 

Coronavaccins bevatten chips van Bill Gates, klimaatverandering wordt tóch niet door de mens veroorzaakt en wie de waarheid wil zien kan beter op Facebook kijken dan op NOS. Op social media verspreidt nieuws zich razendsnel. Welke gevolgen heeft dat voor het vertrouwen in de wetenschap? Mediawetenschapper Donya Alinejad (Universiteit Utrecht) onderzoekt hoe er over wetenschap wordt gecommuniceerd in de media en specifiek op social media platforms. Hoe beïnvloeden tweets, posts en likes onze overtuigingen? En wat betekent dat voor de wetenschap?

Jos Malda

Ons lichaam kan niet elke wond helen. Een schram geneest na enkele dagen vanzelf, een versleten gewricht of beschadigd hart niet. Wat als dat in de toekomst beter kan? Bioprocestechnoloog prof. Jos Malda (UMC Utrecht) onderzoekt de cellen, maakt de materialen en bouwt de 3D-printers die ervoor kunnen zorgen dat alle organen zich kunnen herstellen. Wat is er dan allemaal mogelijk? En hoe ver moeten we gaan om onszelf te blijven verjongen?

Lennart de Groot

Tenzij je een seismoloog bent, zul je niet dagelijks stilstaan bij het aardmagnetisch veld. Toch is het cruciaal voor het leven op aarde. Het vormt een schild tegen kosmische straling, en zorgt dat wij (met GPS) en vogels de weg naar huis terugvinden. Recent onderzoek laat zien dat de kracht van het aardmagnetisch veld aan het afnemen is. Hoe komt dat? Wordt de aarde onleefbaar als het verdwijnt? Aardwetenschapper dr. Lennart de Groot (Universiteit Utrecht) over het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van magnetisme op aarde.

Camille Camille

Camille Camille is een Belgische singer-songwriter. Gewapend met haar akoestische gitaar en kwetsbare stem ontroert ze haar publiek met melancholische folkmuziek. Ze laat zich inspireren door de natuur, dromen en menselijke relaties. Sluit je ogen en betreed haar muzikale wereld vol engelachtige en soms ietwat duistere nummers.

Surya Gayet

Zien is geloven. Als er één zintuig is waar we waarde aan hechten, dan is het ons zicht. Beelden komen in superieure HD-kwaliteit binnen en worden in razendsnel tempo door ons brein verwerkt. Dit voelt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Experimenteel psycholoog dr. Surya Gayet (Universiteit Utrecht) is gefascineerd door de manier waarop onze hersenen visuele prikkels interpreteren. Hoe leidt dit tot een bewuste ervaring van de wereld om ons heen?

Lily Frank

In a highly controversial ruling, the U.S. Supreme Court recently ended the right to abortion. It shows that we shouldn’t take reproductive rights – fought for by generations of women activists – for granted. Why do women’s bodies continue to be a political battleground? A conversation with ethicist Dr Lily Frank (Eindhoven University of Technology).

Lily Frank is one of our Silent Science guests. Presentor Yanti Danoekoesoemo interviews prominent scientists about the world of tomorrow and the big questions of today. Put some headphones on and listen along.

Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Betweter Festival 2022

Science, Performance, Cinema & Experience

incl. servicekosten

Bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters), 1. iemand die alles beter wil weten; wijsneus

Het Betweter Festival is er weer! Je jaarlijkse portie duiding en verse ideeën. Samen met wetenschappers en artiesten denken en dromen we deze editie over een betere wereld. We beantwoorden twijfels met feiten en feiten met twijfels. Wat betekent het om de mens niet meer als middelpunt te zien? Kunnen digitale technologie en democratie samengaan? En hoe maken we een einde aan ongelijkheid?

Ook dit jaar presenteren we een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Met o.a. zangeres MEAU, politicoloog Jolle Demmers, cabaretier Merijn Scholten, schrijver Roxane van Iperen, antropoloog Amade M’Charek en duurzaamheidswetenschapper Jessica Duncan. Plus experimenten over wat de inhoud van je blaas vertelt over je gezondheid, en de relatie tussen ademhaling, muziek en emoties.

Op de hoogte blijven?
De komende tijd maken we nog veel meer programmaonderdelen bekend. Schrijf je hier in voor de festivalupdates. Meer informatie vind je op betweterfestival.nl.

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. In 2022 is het festival het openingsevent van de Utrecht Science Week en het Weekend van de Wetenschap. Partners zijn o.a. de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit voor Humanistiek en TivoliVredenburg.

Zie ook

Science Cafe: Gezondheidsobsessie

Wat is gezondheid, en hoeveel invloed hebben we er zelf op?

Het energievraagstuk: hoe voorzien we in onze energiebehoefte?

De Klimaat Helpdesk Live!

Het Zweefcafé: Over de dood

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje