talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Merijn Scholten

‘De grappigste man op Instagram’, volgens Micha Wertheim. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Zijn satirische filmpjes bleken precies wat Nederland nodig had in de lockdown. Hij maakte deel uit van het succesvolle comedy-duo De Partizanen. Nu staat hij voor het eerst alleen in de theaters. Muzikaal, snel en heel erg grappig.

MEAU

De Utrechtse zangeres, songwriter en producer MEAU is dé nieuwe stem in de Nederlandstalige indie pop. Ze brak vorig jaar door met ‘Dat Heb Jij Gedaan’ en sindsdien gaat het heel snel. Met haar warme stem brengt ze goudeerlijke liedjes over alledaagse onderwerpen zoals de liefde, persoonlijke ontwikkeling en eenzaamheid.

Roxane van Iperen

Jurist en auteur Roxane van Iperen is een van scherpste en meeste heldere stemmen in het publieke debat. Ze schreef de bestseller ’t Hooge Nest’, over de oorlogsjaren van twee Joodse zussen. Haar nieuwste boek is Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor, een vlammend essay over hoe egoïsme en zelfbehoud de Nederlandse gemeenschapszin ondermijnen.

Zaïre Krieger

Spoken-word artiest en journalist Zaïre Krieger zet zich met haar poëzie, essays en kunst in voor een betere en inclusievere wereld. Ze won in 2019 de SPOKEN award voor haar woordkunst en vertaalde in 2021 het veelbesproken inauguratiegedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman.

Amade M’Charek

Amade M’charek is een hoogleraar (wetenschaps)antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en samenleving in het bijzonder op het gebied van de genetica en de forensische genetica.

Jolle Demmers

Jolle Demmers is een Nederlands politicologe en historica, ze is sinds 2019 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event

Betweter Festival 2022

Science, Performance, Cinema & Experience

incl. servicekosten

Bet·we·ter (de; m,v; meervoud: betweters), 1. iemand die alles beter wil weten; wijsneus

Het Betweter Festival is er weer! Je jaarlijkse portie duiding en verse ideeën. Samen met wetenschappers en artiesten denken en dromen we deze editie over een betere wereld. We beantwoorden twijfels met feiten en feiten met twijfels. Wat betekent het om de mens niet meer als middelpunt te zien? Kunnen digitale technologie en democratie samengaan? En hoe maken we een einde aan ongelijkheid?

Ook dit jaar presenteren we een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Met o.a. zangeres MEAU, politicoloog Jolle Demmers, cabaretier Merijn Scholten, schrijver Roxane van Iperen, spoken-word artiest Zaïre Krieger, antropoloog Amade M’Charek en duurzaamheidswetenschapper Jessica Duncan. Plus experimenten over wat de inhoud van je blaas vertelt over je gezondheid, en de relatie tussen ademhaling, muziek en emoties.

Op de hoogte blijven?
De komende tijd maken we nog veel meer programmaonderdelen bekend. Schrijf je hier in voor de festivalupdates. Meer informatie vind je op betweterfestival.nl.

Het Betweter Festival wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht. In 2022 is het festival het openingsevent van de Utrecht Science Week en het Weekend van de Wetenschap. Partners zijn o.a. de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit voor Humanistiek en TivoliVredenburg.