Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 42,-
Rang 2
Regulier
€ 35,-
Rang 3
Regulier
€ 30,50
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Beethoven Ouverture Coriolan
Clara Schumann Pianoconcert
Mayer Ouverture in D groot
Beethoven Vierde symfonie

Uitvoerenden

Orkest van de Achttiende Eeuw
Bertie Baigent dirigent
Olga Pashchenko piano

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Bertie Baigent en Olga Pashchenko: Beethoven & Clara Schumann

AVROTROS Vrijdagconcert

v.a. € 30,50

Bestel tickets

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

Bertie Baigent, winnaar van het Rotterdams Dirigentenconcours, leidt het Orkest van de Achttiende Eeuw in muziek van Beethoven en Mayer. Toetsenvirtuoos Olga Pashchenko soleert in Clara Schumanns Pianoconcert.

Bertie Baigent dirigeert Beethoven

De Engelse dirigent Bertie Baigent is een snel rijzende ster die vorig jaar van zich deed spreken met de glansrijke winst tijdens de International Conducting Competition Rotterdam, waar hij ook het Orkest van de Achttiende Eeuw leidde. Orkest en dirigent ontmoeten elkaar opnieuw in dit concert dat begint en eindigt met Beethoven. Als opening klinkt de Ouverture Coriolan, Beethovens emotionele kijk op de gelijknamige tragedie van Heinrich von Collin.

Tijdens de première van dat stuk in 1807 klonk ook voor het eerst Beethovens Vierde Symfonie. Het is zijn meest fijnzinnige orkestwerk: ‘een Griekse maagd tussen de twee Noorse goden van de Derde en de Vijfde’, zoals Schumann het uitdrukte.

Olga Pashchenko speelt Clara Schumanns Pianoconcert

Naast Beethoven hebben twee vrouwelijke componisten een belangrijke rol in dit programma. Nog lang voordat zij mevrouw Schumann werd, componeerde de toen veertienjarige Clara Wieck een volwassen en uiterst virtuoos Pianoconcert, waarmee zij haar roem als ‘klavierleeuwin’, naast grootheden als Liszt, overtuigend bevestigde. Solist is de Russische Olga Pashchenko, een internationaal gevierde pianist, die vrijwel alles speelt wat toetsen heeft, van orgel en klavecimbel tot fortepiano en concertvleugel.

Tegenwoordig wat in de vergetelheid geraakt, maar bij leven was Emilie Mayer minstens even bekend als haar tijdgenoot Clara Schumann, met talrijke symfonieën, kamermuziek en opera. Haar Tweede Concertouverture heeft de kracht van Beethoven gecombineerd met de élégance van Mendelssohn.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Zie ook

Requiem van Fauré

AVROTROS Vrijdagconcert

Het Nationaal Jeugdorkest met Harriet Krijgh

AVROTROS Vrijdagconcert

Viotti dirigeert Tsjaikovski en Rachmaninov

AVROTROS Vrijdagconcert