Ben Van Gelder
"De muziek is geïnspireerd op een gelijknamig werk van Marc Chagall. Het werk representeert de eerste mens in het hemelse paradijs, maar er is sprake van een mysterieus schouwspel. Ik heb mij verdiept in de mythologie van dit verhaal. Het idee van het paradijs als ommuurde tuin, representeert een balans tussen orde en chaos. Tijdloze principes die ik voor deze opdracht op een eigentijdse wijze, muzikaal wil verklanken."
Zaal open
Aanvang
Uitvoerenden

Ben van Gelder altsax
Wanja Slavin altsax
Joris Roelofs basklarinet
Gideon van Gelder piano
Clemens van der Feen contrabas
Jamie Peet drums
t.b.a. trompet

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Ben van Gelder - Paradís

CloudNights - Composities geïnspireerd op een werk van schilder Marc Chagall

Geweest

Er zijn bij dit concert alleen zitplaatsen. Er is vrije stoelkeuze.

Vanavond presenteert saxofonist Ben Van Gelder zijn project Paradís, geschreven in opdracht van jazzpodium Bimhuis. Het werk is geïnspireerd op het gelijknamige werk van schilder Marc Chagall en beeldt de zondeval van Adam en Eva uit, een balans tussen orde en chaos. Dit laat hij terugkomen in zijn eigen zoektocht naar het geschrevene en het geïmproviseerde.

Het lyrische spel van de in New York geschoolde altsaxofonist wordt vergeleken met dat van zijn leermeester – en legende – Lee Konitz. Van Gelder wordt al sinds het begin van zijn professionele carrière bestempeld als een nationaal, maar ook internationaal megatalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (2003), De Stan Getz/ Clifford Brown Fellowship (2005) en de Deloitte Jazz Award (2007).

Ook als componist wordt de dertiger alom gewaardeerd. Zijn stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Zijn meest recente CD is het product van een felbegeerde compositieopdracht verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York. Among Verticals ontving vijf sterren in het NRC ("rechtstreeks de diepte in met elegantie, precisie en verbeelding") en De Volkskrant ("één van de mooiste jazzplaten van het jaar").

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!