donderdag 23 september 2021

Belle van Zuylenlezing: Elena Ferrante

Opening ILFU 2021 en uitreiking Belle van Zuylenring

Internationale schrijvers, dichters én meer

International Literature Festival Utrecht

19:00
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
donderdag 23 september 2021

Belle van Zuylenlezing: Elena Ferrante

Opening ILFU 2021 en uitreiking Belle van Zuylenring

De start van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht met de Belle van Zuylenlezing door niemand minder dan de Italiaanse succesauteur Elena Ferrante, schrijver van de romancyclus en tv-serie De geniale vriendin. Haar deelname aan de reeks lezingen, die eerder werden gegeven door o.a. Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie en Jeanette Winterson, is uniek: ze verschijnt per definitie nooit in het openbaar en wie er achter het schrijverspseudoniem Elena Ferrante blijft onbekend. Voor het ILFU schrijft ze nu een nieuwe tekst die vanavond voor het eerst zal worden voorgelezen door Olga Zuiderhoek, bekend van het werktheater en televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza.

Ferrante ontvangt vanavond ook de Belle van Zuylenring, een ereprijs van het ILFU en de Gemeente Utrecht, die in ontvangst zal worden genomen door Ester Hueting, van Ferrantes Italiaanse uitgeverij Edizione e/o. Voorafgaand aan de lezing staat Belle van Zuylen, de achttiende eeuwse schrijver, denker en componist, naar wie de lezing en ring zijn vernoemd, centraal. Van Zuylens eeuwenlange reputatie van een progressieve denker met een scherpe, maatschappijkritische pen werd onlangs ter discussie gesteld in het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht.’ Uit dit onderzoek bleek dat velen in de stad Utrecht, inclusief de familie Van Zuylen, sterk hebben geprofiteerd van de slavernij. Journalist Simone Weimans spreekt met diverse kenners en historici over de nieuwe inzichten en de invloed ervan op de waardering van Van Zuylens werk.

Na deze avond en alleen gedurende het festival is de lezing ook online te bekijken en beluisteren via ilfu.com, in drie talen door drie gerenommeerde actrices in het Nederlands, Italiaans en Engels. Bezoekers van deze avond ontvangen bovendien een exclusieve uitgave van de lezing in het Nederlands.

De Belle van Zuylenlezing is onderdeel van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (23 sept t/m 2 oktober). 

Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang.