maandag 7 december 2020

Beatrice de Graaf & Johan Schot

In gesprek over de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:45
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
maandag 7 december 2020

Beatrice de Graaf & Johan Schot

In gesprek over de moderne geschiedenis en toekomst van Europa

geweest

Dit programma gaat door onder de huidige coronamaatregelen.
Heb je een livestreamticket gekocht? Op het ticket vind je de speciale link en unieke toegangscode.

Livestreamtickets zijn beschikbaar! De zaaltickets zijn uitverkocht. 

De Europese Unie werd opgericht met als doel ons allemaal vrede en welvaart te brengen. Op dit moment staat de EU echter voor grote uitdagingen: de coronacrisis, de klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en het continent wordt vaker dan ooit geplaagd door terroristische aanvallen. Samenwerking om deze uitdagingen te bestrijden is broodnodig, maar lijkt een te grote uitdaging voor de politici in Brussel te vormen. Tijd om de Europese integratie aan een kritisch onderzoek te onderwerpen: hoe zijn we hier beland en wat is de juiste weg vooruit?

Toonaangevende historici Beatrice de Graaf en Johan Schot nemen je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van Europa van 1800 tot nu. Aan de hand van indrukwekkend beeld- en geluidsmateriaal bespreken zij cruciale momenten die het huidige Europa hebben gevormd. Je beleeft Europa’s voortgang en haar rampen, haar verdeeldheden en haar verzoeningen. Samen laten zij de verborgen en openbare integratie van Europa zien. Kunnen we met deze kennis de toekomst van Europa in een nieuw licht zien?

In gesprek met Beatrice de Graaf en Johan Schot gaan we op zoek naar (historische) handvaten voor een sterk, duurzaam Europa.

Over de sprekers

Beatrice de Graaf is hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Naast regelmatige optredens als terreur-expert bij Tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door heeft De Graaf een eigen Column in de NRC Handelsblad. In haar boek Tegen de Terreur beschrijft De Graaf de turbulente periode die volgde op de overwinning op Napoleon in 1815 en schijnt ze haar licht op het ontstaan van de eerste Europese samenwerkingsverbanden, de vroegste voorlopers van de Europese Unie, de Navo en de Veiligheidsraad.

Johan Schot is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions bij het Utrecht Centre for Global Challenges, Universiteit Utrecht. Hij is de initiator van Making Europe, een 10 jaar durend onderzoeksproject naar de geschiedenis van Europa door de lens van de techniek; een project gesteund door ruim 250 Europese en Noord-Amerikaanse wetenschappers. Het resultaat is de Making Europe-boekenserie, bestaande uit 6 boeken die geschreven zijn door 13 auteurs vanuit heel Europa. Johan Schot is één van de redacteuren van de serie en medeauteur van het deel Writing the Rules for Europe.

Dit is het verplaatste programma van donderdag 9 april. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum, er is een e-mail met meer informatie verstuurd naar de ticketkopers.

Veilig en ontspannen naar TivoliVredenburg
Geen coronagerelateerde klachten? We ontvangen je graag! Bij al onze evenementen volgen we natuurlijk de actuele richtlijnen, en ons eigen protocol. Bij binnenkomst (met een geldig ticket) zullen wij vragen naar jouw gezondheid en die van je huisgenoten. Je kunt deze gezondheidscheck op de dag van je bezoek ook alvast online doen en bij binnenkomst je groene scherm tonen. Bereid je bezoek goed voor en lees  hier wat je kunt verwachten.