20 t/m 22 mei

ontdek het bachfestival
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Bach Hohe Messe:
Kyrie 1
Dona nobis
Et resurrexit
Crucifixus

Uitvoerenden

Gerrit Maas dirigent
Amateurmusici gecoacht door musici van de Nederlandse Bachvereniging

Locatie
Hertz
Gratis programma BACHfestival (zaterdag)

Naast concerten kun je tijdens het BACHfestival op zaterdag 21 mei vele andere activiteiten bezoeken:

Vanaf 10:00 Bekijk opnames van All of Bach
De grootste schatkist van de Nederlandse Bachvereniging is All of Bach; hoogwaardige opnames van alle werken van Bach. Van kleine preludes tot grootse passionen. Graai in de schatkist en bekijk en beluister opnames uit het rijke archief. Neem plaats op de trappen van de KF Hein-foyer, zet een hoofdtelefoon op en geniet van Bachs mooiste werken in beeld en geluid.
Locatie: KF Hein foyer

Vanaf 11:00 Muziekinstrumenten knutselen (6+)
Speciaal voor de jongste bezoekers hebben we een plek ingericht waar kinderen onder begeleiding zelf een instrument kunnen knutselen. Superleuk om te doen voor of na de familievoorstelling Bachs poppencabaret (6+).
Locatie: Festivalplein

12:15 en 14:15 Interactieve lezing over Bach en kunstmatige intelligentie
Door Lucas Keijning. Onze wereld wordt steeds meer beïnvloed door computers. Die computers worden bovendien steeds slimmer en nemen veel mensenwerk uit handen. Maar hoe zit dat met componisten? Kan kunstmatige intelligentie de creativiteit van een kunstenaar evenaren? En zou jij het verschil horen? Lucas neemt je mee in een interactieve seminar, waardoor je nooit meer hetzelfde naar muziek luistert…
Locatie: Punt (onder de Hertz)

13:00 Documentaire De Mooiste maten van de Matthäus
Afgelopen maand maakte de NTR een documentaire ter ere van het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. De documentaire staat onder meer stil bij de unieke Matthäus-traditie in Nederland, en in persoonlijke portretten horen we de boeiende verhalen over en achter de ‘mooiste maten van de Matthäus-Passion’.
Locatie: Pandora

15:00 All of Bach specials
Altijd al eens willen weten hoe je een barokviool kunt onderscheiden van een moderne viool? Wat de klank van een viola da gamba zo speciaal maakt of hoe je het beste Bach kunt zingen? In een aantal korte documentaires die we maakten voor All of Bach kom je meer te weten over barokinstrumenten en de uitvoeringspraktijk van Bach. Verteld door de ervaren en gespecialiseerde musici van de Nederlandse Bachvereniging.
Locatie: Pandora

15:30 Presentatie Bach-scratch
Het resultaat van de Bach-scratch mogen we beluisteren tijdens de presentatie in de KF Hein-foyer (op het festivalplein). Deelnemers van de scratch zingen delen uit de Hohe Messe samen met musici van de Bachvereniging onder leiding van Gerrit Maas. Komt dat horen!
Locatie: KF Hein foyer

16:00 Pubquiz
Tijdens de pubquiz kun je je kennis over Bach testen en natuurlijk vooral gewoon meedoen voor de gezelligheid! Presentator van de quiz is Sander Zwiep, die bekend staat om het stellen van verrassende vragen. Meedoen kan met een eigen team of in een ter plekke gesmeed team. Bach met een bitterbal!
Locatie: Punt (onder de Hertz)

Bach-Scratch

BACHfestival | o.l.v. Gerrit Maas

Geweest

Zing zelf mee met de Hohe Messe in de Bachscratch onder leiding van Gerrit Maas! Samen met andere liefhebbers studeer je in één dag de Hohe Messe in. Dit is je kans om eens deel te nemen aan een grote koorproductie. Een geschoolde stem is geen vereiste. Deelnemers worden per mail op de hoogte gehouden over het programma, tijdschema, de bladmuziek en andere praktische informatie.

Eindpresentatie
Wat is een scratch zonder presentatie? Niets natuurlijk, daarom zal er om 15.30 uur een presentatieconcert zijn op het festivalplein. Deze eindpresentatie is gratis. Nodig dus vooral iedereen uit om te komen luisteren naar het resultaat van de Hohe Messe-scratch. Op het festivalplein is de hele dag nog veel meer te doen, waaronder vertoningen van documentaires, een interactieve lezing en een pubquiz. Bekijk het volledige programma hier.

Tijdschema
10.00 uur: inloop
10.30 uur: inzingen
11.30 uur: repetitie
12.20 uur: lunch pauze
13.00 uur: repetitie
13.55 uur: pauze
14.10 uur: tutti
15.30 uur: eindpresentatie op het festivalplein

BACHfestival
Dit concert is onderdeel van het BACHfestival. Het BACHfestival op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei staat helemaal in het teken van het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. Met concerten, theatervoorstellingen, improvisaties, All of Bach en nog veel meer vieren we samen het eeuwfeest groots!

► Download hier het festivalprogramma