zaterdag 21 mei 2022

Bach op het orgel

BACHfestival | Door Laurens de Man

10:00
zaal open
11:00
aanvang
12:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

€ 22,-
€ 17,60

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.

uitvoerenden

Laurens de Man orgel

programma

Johann Sebastian Bach Concerto BWV 592;
Fuga BWV 579
Maurice Pirenne Metanoia (B-A-C-H)
Bach Sonata IV BWV 528;
uit: Musikalisches Opfer BWV 1079: Ricercar;
Fuga BWV 539;
uit Schübler Choräle: Wer nun den lieben Gott läßt walten BWV 647, Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649
Henk Badings Preludium over B-A-C-H
Bach Trio BWV 585;
uit Sonata BWV 966: Fuga

locatie
zaterdag 21 mei 2022

Bach op het orgel

BACHfestival | Door Laurens de Man

Laurens de Man, een van de grootste talenten onder de jonge organisten, laat Bach horen zoals hij zou klinken wanneer je hem op een feestje zou uitnodigen en carte blanche zou geven. Een pakkend openingsstuk, wat meer ingetogen werk, muzikale kunstwerkjes, een paar koralen voor reflectie en een fijne uitsmijter zodat je weer helemaal ‘in Bach’ de dag doorkomt.

Inspiratie van Bach
En passant laat Laurens de Man horen door wie Bach zich liet inspireren: Corelli, Frederik de Grote, prins Johann Ernst von Sachsen-Weimar en Johann Adam Reincken. Hij speelt ook enkele werken op het thema BACH, dat in latere eeuwen een onuitputtelijke bron werd voor de meest uiteenlopende muziekstukken, alle geïnspireerd door de Duitse componist.

BACHfestival
Dit concert is onderdeel van het BACHfestival. Het BACHfestival op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei staat helemaal in het teken van het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. Met concerten, theatervoorstellingen, improvisaties, All of Bach en nog veel meer vieren we samen het eeuwfeest groots!

 • Biografie Laurens de Man

  Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.

  Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann.

  In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma.

  Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht.

  Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.

  Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).

  Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach’s muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.

  Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.

  Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

  Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.