20 t/m 22 mei

ontdek het bachfestival
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Johann Sebastian Bach Concerto BWV 592;
Fuga BWV 579
Maurice Pirenne Metanoia (B-A-C-H)
Bach Sonata IV BWV 528;
uit: Musikalisches Opfer BWV 1079: Ricercar;
Fuga BWV 539;
uit Schübler Choräle: Wer nun den lieben Gott läßt walten BWV 647, Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649
Henk Badings Preludium over B-A-C-H
Bach Trio BWV 585;
uit Sonata BWV 966: Fuga

Uitvoerenden

Laurens de Man orgel

Locatie
Grote Zaal
Gratis programma BACHfestival (zaterdag)

Naast concerten kun je tijdens het BACHfestival op zaterdag 21 mei vele andere activiteiten bezoeken:

Vanaf 10:00 Bekijk opnames van All of Bach
De grootste schatkist van de Nederlandse Bachvereniging is All of Bach; hoogwaardige opnames van alle werken van Bach. Van kleine preludes tot grootse passionen. Graai in de schatkist en bekijk en beluister opnames uit het rijke archief. Neem plaats op de trappen van de KF Hein-foyer, zet een hoofdtelefoon op en geniet van Bachs mooiste werken in beeld en geluid.
Locatie: KF Hein foyer

Vanaf 11:00 Muziekinstrumenten knutselen (6+)
Speciaal voor de jongste bezoekers hebben we een plek ingericht waar kinderen onder begeleiding zelf een instrument kunnen knutselen. Superleuk om te doen voor of na de familievoorstelling Bachs poppencabaret (6+).
Locatie: Festivalplein

12:15 en 14:15 Interactieve lezing over Bach en kunstmatige intelligentie
Door Lucas Keijning. Onze wereld wordt steeds meer beïnvloed door computers. Die computers worden bovendien steeds slimmer en nemen veel mensenwerk uit handen. Maar hoe zit dat met componisten? Kan kunstmatige intelligentie de creativiteit van een kunstenaar evenaren? En zou jij het verschil horen? Lucas neemt je mee in een interactieve seminar, waardoor je nooit meer hetzelfde naar muziek luistert…
Locatie: Punt (onder de Hertz)

13:00 Documentaire De Mooiste maten van de Matthäus
Afgelopen maand maakte de NTR een documentaire ter ere van het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. De documentaire staat onder meer stil bij de unieke Matthäus-traditie in Nederland, en in persoonlijke portretten horen we de boeiende verhalen over en achter de ‘mooiste maten van de Matthäus-Passion’.
Locatie: Pandora

15:00 All of Bach specials
Altijd al eens willen weten hoe je een barokviool kunt onderscheiden van een moderne viool? Wat de klank van een viola da gamba zo speciaal maakt of hoe je het beste Bach kunt zingen? In een aantal korte documentaires die we maakten voor All of Bach kom je meer te weten over barokinstrumenten en de uitvoeringspraktijk van Bach. Verteld door de ervaren en gespecialiseerde musici van de Nederlandse Bachvereniging.
Locatie: Pandora

15:30 Presentatie Bach-scratch
Het resultaat van de Bach-scratch mogen we beluisteren tijdens de presentatie in de KF Hein-foyer (op het festivalplein). Deelnemers van de scratch zingen delen uit de Hohe Messe samen met musici van de Bachvereniging onder leiding van Gerrit Maas. Komt dat horen!
Locatie: KF Hein foyer

16:00 Pubquiz
Tijdens de pubquiz kun je je kennis over Bach testen en natuurlijk vooral gewoon meedoen voor de gezelligheid! Presentator van de quiz is Sander Zwiep, die bekend staat om het stellen van verrassende vragen. Meedoen kan met een eigen team of in een ter plekke gesmeed team. Bach met een bitterbal!
Locatie: Punt (onder de Hertz)

Biografie Laurens de Man

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.

Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann.

In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma.

Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht.

Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.

Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).

Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach’s muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.

Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.

Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler.

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.

Bach op het orgel

BACHfestival | Door Laurens de Man

Geweest

Laurens de Man, een van de grootste talenten onder de jonge organisten, laat Bach horen zoals hij zou klinken wanneer je hem op een feestje zou uitnodigen en carte blanche zou geven. Een pakkend openingsstuk, wat meer ingetogen werk, muzikale kunstwerkjes, een paar koralen voor reflectie en een fijne uitsmijter zodat je weer helemaal ‘in Bach’ de dag doorkomt.

Inspiratie van Bach
En passant laat Laurens de Man horen door wie Bach zich liet inspireren: Corelli, Frederik de Grote, prins Johann Ernst von Sachsen-Weimar en Johann Adam Reincken. Hij speelt ook enkele werken op het thema BACH, dat in latere eeuwen een onuitputtelijke bron werd voor de meest uiteenlopende muziekstukken, alle geïnspireerd door de Duitse componist.

Alvast in de stemming komen? Laurens de Man speelde eerder Bach op het orgel van TivoliVredenburg:

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Paul Janssen.

BACHfestival
Dit concert is onderdeel van het BACHfestival. Het BACHfestival op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei staat helemaal in het teken van het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. Met concerten, theatervoorstellingen, improvisaties, All of Bach en nog veel meer vieren we samen het eeuwfeest groots!