talks, colleges, festivals en meer

kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz

Baas over eigen buik?

Over zwangerschap en geboortezorg met o.a. Trudy Dehue

Geweest

Schimmige religieuze praktijken maakten zwanger zijn eeuwenlang nog gevaarlijker dan het al was. In haar boek ‘Ei, foetus, baby’ schetst wetenschapssocioloog prof. Trudy Dehue (RUG) hoe vrouwen meer als een omhulsel van de ongeboren vrucht werden gezien dan als mens. Welke sporen zien we daarvan terug in de huidige geboortezorg en zwangerschapcultus? Hoe is het tegenwoordig gesteld met de zeggenschap die vrouwen hebben over hun eigen lichaam tijdens de zwangerschap?

Dehue schetst de geschiedenis van onze kennis van zwangerschap en abortus en wat dit betekent voor de positie van vrouwen, en we gaan in gesprek met hoogleraar verloskunde prof. Ank de Jonge (AMC) over geboortezorg waar de behoeften van vrouwen centraal staat.

Dit event is onderdeel van de serie 'Bemoei je met je eigen kind!', een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Samen met wetenschappers onderzoeken we hoe je in de overdaad aan adviezen en meningen over zwangerschap en opvoeding eigenlijk het goede kunt doen.

Kijk voor meer informatie over deze serie op de website van Studium Generale.

FOTO DOOR: MUSTAFA OMAR VIA UNSPLASH.

Zie ook

Club Cinema | Hormonaal

Welke invloed hebben hormonen op onze mentale gesteldheid?