Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Connesson Heiterkeiten voor koor en orkest (Ned. première)
Beethoven Symfonie nr 9

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Krzystof Urbanski dirigent
Simona Saturova sopraan
Esther Kuiper mezzosopraan
Maximilian Schmitt tenor
Markus Marquardt bas

Locatie
Grote Zaal

Connesson & Beethoven 9

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

In dit programma presenteren het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en dirigent Krzystof Urbanski de Nederlandse première van Heiterkeit van de internationaal succesvolle Franse componist Guillaume Connesson, van wie al eerder muziek klonk in het AVROTROS Vrijdagconcert. Hij ziet zichzelf als een kind van zijn tijd en vindt inspiratie bij minimal music en James Brown, maar net zo goed bij Couperin en Debussy. Daarna Beethovens Negende Symfonie: Alle Menschen werden Brüder!

Een explosie van creativiteit, levenslust, hoop en overtuigingskracht
Bij Beethovens Negende Symfonie kun je het over diverse boegen gooien. Van humanistisch tot pompeus en van dorps (die aandoenlijke blazers van dat boerenkapelletje!) tot iets met eeuwigheidswaarde (Alle Menschen werden Brüder!). Maar bezie het eens van deze kant: in 1824, het jaar waarin Beethoven zijn Negende Symfonie voltooide, was hij stokdoof, verbitterd, berooid, ziek, zwervend van zolderkamer naar achterkamer, teleurgesteld in de mensheid en waarschijnlijk depressief. Maar een burn-out? No way! Te midden van al die doodstille ellende zet Beethoven een flonkerende kroon op zijn toch al imposante symfonische werk. Een explosie van creativiteit, levenslust, hoop en overtuigingskracht, levenselixer voor moedelozen en wanhopigen. Daar mag je anno 2022 een groot voorbeeld aan nemen, en er diep voor buigen. En bovenal; genieten van de muziek van een geniale brompot. Freude! Freude!

Dit concert heeft geen pauze.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting bij dit concert, geschreven door Christiane Schima.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.