woensdag 9 september 2020

Asko|Schönberg

Openingsconcert Gaudeamus Muziekweek | The light of lesser days

Uit de serie

Avontuurlijke muziek

19:15
zaal open
20:00
aanvang
uitvoerenden

Asko|Schönberg
Katrien Baerts sopraan
Barbara Kozelj mezzosopraan
Hermine Deurloo chromatische mondharmonica
Arne Bock sound design

programma

Oscar Bettison The Ligth of Lesser Days (wereldpremière)
Saed Haddad Melancholie II (wereldpremière)
Gen Tanaka square one

locatie
woensdag 9 september 2020

Asko|Schönberg

Openingsconcert Gaudeamus Muziekweek | The light of lesser days

Gaudeamus Muziekweek viert in 2020 zijn 75-jarige jubileum. Wat in 1945 begon als een kleinschalig concertinitiatief ter ondersteuning van jonge componisten is uitgegroeid tot het  toonaangevende festival voor nieuwe muziek. Met dit albasten jubileum zetten we de spotlights op Gaudeaumus als aanjager van nieuwe ontwikkelingen in de nieuwe muziek en supporter van jonge muziekpioniers. Asko|Schönberg speelt tijdens het extra feestelijke openingsconcert premières van componisten die de muziekweek na aan het hart liggen.

Gaudeamus mag dit jaar dan het 75e jubileum vieren, nog altijd staat de zoektocht naar vernieuwing en vooruitgang in het festival centraal. Een thema dat ten grondslag ligt aan Gen Tanaka's uitbundige en utopische werk square one, dat een wereld voorstelt waarin de beperkingen van ons huidige (economische) systeem wegvallen en werkelijke keuzevrijheid eindelijk mogelijk wordt.

The Light of Lesser Days van de Brits-Amerikaanse Oscar Bettison gaat over de verbeelding die vooruitgang mogelijk maakt. Een theatrale performance tussen een concert en een installatie in, waarin twee zangers opgesloten zitten in een curieuze kamer en zich met behulp van een kleurencatalogus andere werelden en mogelijkheden verbeelden. Het ensemble gaat in duet met een elektronische versie van zichzelf, met overweldigend effect.

De Duits-Jordanese componist Saed Haddad breekt in zijn stuk Melancholie II een lans voor de vergeten en onderschatte kracht van melancholie als startpunt voor verandering en het bevragen van de status quo. Voor de in twee muzikale werelden opgegroeide Haddad (de Arabische muziek en westerse klassieke muziek) is muziek niet alleen een aanjager van vernieuwing, maar vooral ook van sympathie en compassie.

Met steun van Eduard van Beinum Stichting.

Zie ook

wo 18 nov 2020

Jacob TV

The Freedom Songs

zo 18 okt 2020

New European Ensemble

1984

vr 12 mrt 2021

Asko|Schönberg

Odysseus