Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Daan Doesborgh
Ellen Deckwitz
Ingmar Heytze
Das Bob

Support act
Marten de Paepe
Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

Asfaltfeeën

Zwart Glimmend Chroom XL

Geweest

Een asfaltfee is, behalve een puzzelsynoniem voor een straatprostituee, een onopvallend bloemetje dat in staat is om door asfalt heen te groeien. De band ontstond in 2009 uit de samenwerking tussen multi-instrumentalist Cor van Ingen en dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze.

De naam bleek goed gekozen: de feeën staken af en toe de kop op als daar aanleiding toe was in de vorm van een optreden, en verdwenen dan weer voor onbepaalde tijd. Ellen Deckwitz verhuisde naar Amsterdam en promoveerde tot geregeld terugkerend erelid, de vaste bezetting werd uitgebreid met Johan Borger op gitaar en lapsteel en Julius Le Paon op vibrafoon. In de donkerste dagen van december 2018 doken de vier mannen Studio Moskou in vanuit de behoefte om vast te leggen wat er was. Zwart Glimmend Chroom is zowel het albumdebuut van Asfaltfeeën als het muzikale testament van Le Paon, die in september 2019 overleed.

Zwart glimmend Chroom (Excelsior, 2021) beslaat uit negen nummers, niet meer dan 27 minuten. Het is een van de meest geslaagde voorbeelden van een Nederlandse crossover tussen poëzie en muziek: de combinatie van Fender VI bas, lapsteel en vibrafoon zorgen voor een uniek en prachtig klanktapijt onder de stem van Heytze, de poëzie vervloeit met de muziek tot instrument. Voor liefhebbers van An American Prayer van The Doors, de sferische filmsoundtracks van Ry Cooder en het ongebreidelde lyrische, muzikale experiment. Het is een klein werk van liefde en verlies, om ’s nachts naar te luisteren op repeat, met uitzicht op sterren. Of om voorzichtig op te dansen, steeds dichter bij elkaar, de crisis uit.

Op 13 maart speelt Asfaltfeeën hun debuutalbum in de nieuwe bezetting met Martijn Vink op gitaar en Bram Hakkens (o.v.b.) op drums, bijgestaan door muzikale en literaire vrienden als Daan Doesborgh en (o.v.b.) Ellen Deckwitz.

Marten de Paepe 
De Utrechtse singer-songwriter Marten de Paepe was in 2011 enige maanden Asfaltfee. Hij werd geïntroduceerd door Ellen Deckwitz, die hem nog kende van het Almelose uitgaansleven waar ze beiden deel van uitmaakten als jongvolwassenen. Marten de Paepe speelde met Asfaltfeeën van de Doelen in Rotterdam tot het campuscafé van de Radboud Universiteit. Zijn favoriete Asfaltfee-hit uit deze periode is 'Linda'. Marten de Paepe maakte vier albums waarvan de laatste zijn eerste Nederlandstalige is: Alles naar de stort (2020). OOR: 'Gepast gedragen en innemend geloofwaardig.’

Zie ook

Spinvis

De meest eigenzinnige en veelzijdige artiest in het Nederlandse poplandschap