Ensemble in residence

De Nationale Koren
Zaal open
Aanvang
Programma

Muziek van o.a. Arvo Pärt, Pēteris Vasks, Pēteris Barisons, Georgy Sviridov, Gavin Bryars, Felix Mendelssohn, Franz Schubert, Hugo Wolf en Matthias Kadar

Uitvoerenden

Nationaal Koren: Nationaal Vrouwen Jeugdkoor & Nationaal Gemengd Jeugdkoor
Sigvards Klava dirigent
Hans Eijsackers piano

Locatie
Hertz
Tip van de programmeur - Peter Tra

Tip van de programmeur – Peter Tra:

“Bijna juni, het einde van het seizoen nadert en helaas ook het laatste concert van ons Ensemble in residence. Zaterdag 4 juni geven de nationale jeugdkoren hun slotconcert met een prachtig programma, ingestudeerd door een van de beste (en aardigste) koordirigenten ter wereld: Sigvards Klava, reeds tientallen jaren de tovenaar van het Lets Radio Koor. Deze jeugdkoren zijn uniek. Zoveel talent bij elkaar, zo gedreven en professioneel en dan die prachtige jonge koorklank waar een ‘volwassen’ koor alleen nog weemoedig naar terug kan verlangen.”

Meer over Nationale Koren

Nationale Koren biedt jonge zangers begeleiding om hun zangtalent tot bloei te brengen. Ze scouten vocaal talent door het hele land en bieden wekelijkse lessen aan in de eigen regio. In de koren of als solist krijgen de zangers podiumervaring op het hoogste niveau. De Nationale Koren hebben in de loop der jaren meegewerkt aan ruim 70 verschillende orkestproducties in de professionele muziekwereld.

Ensemble in residence 2021-2022
Nationale Koren zijn dit seizoen ons Ensemble in residence. Dit betekent dat ze regelmatig bij ons in huis zijn en maarliefst in acht concerten te horen zijn.

De Nationale Koren bestaan uit vier koren en verschillende solistenklassen:

Bij dit concert zingen het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor mee.

Sigvards Klava dirigeert Nationale Koren

Noordelijke componisten met perfect koorgevoel

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Sigvards Klava dirigeert Nationale Koren | zaterdag 4 juni 2022 | Hertz


 

Wauw! Zelden zul je een koorprogramma zien waarbij een bont gezelschapje van componisten zo’n perfect ‘koorgevoel’ heeft als vandaag. Op het eerste gezicht lijken het, afgezien van Arvo Pärt, wat minder bekende namen: Pēteris Vasks, Pēteris Barisons, Georgy Sviridov, Gavin Bryars en Matthias Kadar. Maar kenners en veel liefhebbers weten direct dat we hier hebben te maken met de absolute top onder de componisten die weten hoe je spannende of oorstrelend mooie koormuziek schrijft. En zo anders dan de meer bekende romantische klanken uit de negentiende eeuw: actueler, eigentijdser, meer van het hier en nu. Niet toevallig bevinden er zich enkele componisten uit noordelijke landen onder, waar de koorcultuur vaak op een voetstuk staat, waardoor componisten zich weer extra uitgedaagd voelen het mooiste van het beste te schrijven, of het beste van het mooiste. En dan ook nog eens gedirigeerd door Sigvards Klava, chef-dirigent van het wereldberoemde Lets Radiokoor. Veel meer voortekenen voor een onvergetelijk concert kun je niet wensen.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Kees Arntzen.