Programma

Zaal open 14:00
Aanvang programma 15:00

Purcell Dido and Aeneas (semi-scenisch)
Meriç Artaç Lullaby (Proloog)

Uitvoerenden

Michael Gieler dirigent en presentatie
Irene Verburg Dido
Steven van der Linden Aeneas
Elisabeth Hetherington Belinda
Sofia Faltas Sorceress

Nationaal Jeugdkoor met solisten

Wilma ten Wolde dirigent
Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest
Danseres van de Nationale Ballet Academie
Peter Leung regie

Locatie
Grote Zaal

Ensemble in Residence de Nationale Koren

Dido and Aeneas

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Ward Mevis

 
Ensemble in Residence de Nationale Koren: Dido and Aeneas | 3 oktober 2021 | Grote Zaal


 
‘When I am laid in earth.’ Deze schitterende klaagzang is een van de meest ontroerende momenten uit de geschiedenis van de opera. Purcells Dido en Aeneas vertelt het verhaal van koningin Dido en haar liefde voor de held Aeneas. Door betoveringen van heksen wordt ze van hem gescheiden en sterft ze aan een gebroken hart – maar niet voordat ze haar schitterende lied heeft gezongen. Regisseur Peter Leung (oud-danser Nationaal Ballet, freelance choreograaf o.a. voor zijn eigen gezelschap House of Makers) leidt de jeugdige cast en de zangers van het Nationaal Jeugdkoor.

Michael Gieler, artistiek leider Music Stages: ‘We willen met onze Dido verleden en heden met elkaar verbinden. Onze versie verwijst naar de première van de opera in een Engelse meisjesschool. Een nieuw geschreven proloog van dichter Julia-Beth Harris vertelt over de jeugd van koningin Dido en een ingewikkelde relatie met haar moeder. Hierdoor ontstaat een aangrijpend verhaal over het spanningsveld tussen macht en onmacht, tussen plichtsbesef en hartstocht.’

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Agnes van der Horst.

Nationale Koren bestaat mede dankzij de financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Societe Gavignies, Stichting Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds en Carel Nengerman Fonds.