talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Arthur Japin

Arthur Japin werd in 1956 in Haarlem geboren, waar hij als enig kind opgroeide. Hij heeft zichzelf geregeld omschreven als een eenzaam kind, een buitenstaander; een positie die in elk van zijn romans terugkeert. Hij studeerde twee jaar Nederlands aan de UvA, maar stapte daarna over naar de Kleinkunstacademie waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde rollen in het theater en werkte mee aan radio, film en televisie-producties. Eind jaren ’80 begon hij meer en meer te schijven – scenario’s, korte verhalen. Toen hij net de veertig was gepasseerd debuteerde hij met de bundel Magonische verhalen. Een jaar later, in 1997, verscheen de roman De Zwarte met het Witte Hart. Die roman bleek het beginpunt van een succesvolle schrijverscarrière die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dit jaar verscheen Wat stilte wil, een roman over de negentiende eeuwse zangeres Anna Witsen. Bovendien is Michiel van Erp begonnen met de verfilming van Een schitterend gebrek (2003), onder de Engelstalige titel A beautiful imperfection. 

Locatie
Pandora
Attend
Facebook-event

Arthur Japin: 25 jaar schrijverschap

ILFU eert bekende Nederlandse schrijver

Geweest

Vijfentwintig jaar geleden verscheen De zwarte met het witte hart, Arthur Japins eerste roman. Het boek over de twee Ghanese prinsjes die in de negentiende eeuw in Nederland terechtkwamen, werd een enorme bestseller, met tientallen herdrukken en vertalingen over de hele wereld. Sindsdien verschenen er novelles, filmscenario’s, liedteksten, theaterstukken, een opera en nog elf romans. In totaal gingen er zo’n 2,5 miljoen exemplaren over de toonbank. Op dinsdag 29 november praat Arthur Japin met Mieke van der Weij over zijn leven en werk en belichten diverse sprekers en artiesten de verschillende aspecten van zijn carrière.

Over Mijn verzonnen familie
In de afgelopen kwarteeuw bracht Arthur Japin talloze historische figuren tot leven, die bij zijn vele lezers heel geliefd zijn geworden. Personages zoals de danser Vaslav (Nijinsky), de dove Kolja, de Texanen uit De overgave, de Afrikaanse prinsjes uit De zwarte met het witte hart, de blinde Degas, de kleine circusartiesten uit De grote wereld, Casanova’s geliefde Lucia uit Een schitterend gebrek zijn inmiddels monumenten in de Nederlandse literatuur. Zij kwamen niet toevallig op zijn pad, ze hebben veel met hem en met elkaar gemeen en trekken als een zelfgekozen familie met de schrijver verder. Hun samenhang wordt nu voor het eerst zichtbaar in het boek Een verzonnen familie, waarin Japin historische documenten, schitterende foto’s en persoonlijke bezittingen verzamelde.

ILFU Members kunnen dit evenement gratis bijwonen na inschrijving. Op je Mijn ILFU-dashboard vind je een aanmeldformulier.

Zie ook

Maarten De Podcast

Live podcast opname met de bekende historicus

Maxim Februari over troost

Bezin met Bach

Marjoleine de Vos over trouw zijn aan jezelf

Bezin met Bach