Anne Applebaum
Until you have seen for yourself how 21st-century disinformation works, you laugh at the very idea of it. Once you have understood its power, you stop laughing.
Aanvang
Programma

Marchantlezing 2018 door Anne Applebaum
Coreferaat door Marietje Schaake

Locatie
Pandora
Attend
Facebook-event

Anne Applebaum

Democracy and Disinformation

Geweest

Op 21 februari geeft de Amerikaanse journaliste en professor Anne Applebaum de 8e Marchantlezing in de Pandora. Applebaum is Professor aan de London School of Economics (LSE) en columnist voor The Washington Times. In haar lezing, getiteld Democracy and Disinformation, bespreekt Applebaum de moderne rol van fake news en propaganda. In hoeverre vormen zij een bedreiging voor westerse democratieën?

De woorden populisme, Rusland, Trump, verkiezingen en fake news waren de afgelopen jaren niet weg te denken uit de media. In zowel de Verenigde Staten als in Europa werd het politieke establishment uitgedaagd door populistische politici die vernuftige tactieken inzetten om hun boodschap te verspreiden. Tegelijkertijd zien we hoe het Rusland van Poetin steeds assertiever wordt en inmenging in westerse democratieën niet schuwt. Hoe kunnen we ons wapenen tegen disinformatie en onze progressieve waarden beschermen?

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) verzorgt een coreferaat bij de lezing.

Over de sprekers
Anne Applebaum is professor aan de London School of Economics en columnist van de Washington Post. In 2004 won zij de Pulitzer Prize voor non-fictie met haar boek Goelag. In haar lange carrière schreef zij veelvuldig over Russische politiek. Sinds 2016 runt zij het programma ‘Arena’ op de London School of Economics, dat onderzoek doet naar 21e eeuwse propaganda. Haar meest recente boek Red Famine krijgt lovende recensies en de Nederlandse vertaling verschijnt begin volgend jaar bij Ambo|Anthos.

Marietje Schaake zit sinds 2009 in het Europees Parlement en is lid van de European Council on Foreign Relations. Schaake is een fervent pleitbezorger van internetvrijheid. Op haar initiatief besloot het Europees Parlement een miljoenenfonds in te stellen om de vrijheid op internet te bevorderen.

Over de Mr. Hans van Mierlo Stichting
De Mr. Hans van Mierlo Stichting is het onafhankelijke wetenschappelijk bureau van D66. Zij heeft tot doel om het sociaal-liberale gedachtegoed verder te ontwikkelen en te verspreiden. Tijdens de jaarlijkse Marchantlezing nodigt de Van Mierlo Stichting internationaal gerenommeerde gastsprekers uit om een specifiek aspect van het sociaal-liberale gedachtegoed te bespreken.

Naast de Marchantlezing ontplooit de Van Mierlo Stichting andere activiteiten: het uitvoeren van toegepast onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken, het ideologisch en wetenschappelijk onderbouwen van standpunten van D66, het organiseren van lezingen en symposia, het geven van trainingen en workshops en het publiceren van het tijdschrift idee.

Boeken van Anne Applebaum via Savannah Bay
Ben je nieuwsgierig naar de boeken van Anne Applebaum? In de webshop van boekwinkel Savannah Bay vind je een alvast selectie boeken, waaronder haar nieuwste boek Red famine/Rode hongersnood. Je kunt ze vast online bestellen en betalen bij boekwinkel Savannah Bay.

Kies bij het bestellen voor de optie ‘afhalen in de winkel’ en vermeld bij de opmerkingen dat je het boek afhaalt tijdens de presentatie. Je kunt het boek dan ophalen bij hun boekenstand in de zaal.

Uiteraard zijn de boeken ook op de avond zelf te koop. Je kunt ter plekke cash en met pin betalen.

Photo Anne Applebaum: Licensed under CC BY-SA 3.0 Unported by Wikipedia