zondag 14 oktober 2018

Afrovibes

geweest
19:00
zaal open
19:30
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Koleka Putuma
DOX & Die Hele Ding
The Kiffness

locatie
zondag 14 oktober 2018

Afrovibes

geweest

Afrovibes festival viert dit jaar z’n 15e editie en brengt jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Deze avond vormt de feestelijke afsluiting van het tiendaagse festival.

Festival thema LAND
Het festival thema van dit jaar is LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Ook migratie, exploitatie of bescherming van het land dat je bewoont zijn zowel in Afrika als in Europa actuele onderwerpen. Hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laten ons zien wat LAND voor hen betekent.

Afrovibes brengt een avondvullend programma vol poëzie, hiphop theater en muziek. De avond wordt geopend door Koleka Putuma uit Zuid-Afrika met poëzie uit haar bundel Collective Amnesia. Daarna presenteren DOX en hiphoptheatercollectief Die Hele Ding hun nieuwe voorstelling Lost Boys. Het Zuid-Afrikaanse duo The Kiffness sluit de avond af met een jazzy house optreden.

Poëzie | Koleka Putuma
Koleka Putuma is een bekroond theaterregisseur, schrijver en performance poet uit Kaapstad. In 2014 ontving zij de National Poetry Slam Championship Prijs. Ze werd genomineerd voor de Rosalie van der Gucht-prijs voor beste nieuwe regisseurs tijdens de jaarlijkse Fleur Du Cap Theatre Awards (2015). De Sunday Times noemde haar in 2015 een van de jonge pioniers die stormenderhand Zuid-Afrika veroveren. Ze ontving de PEN SA Student Writing Prize voor haar gedicht Water. Zij is voor het tweede jaar te gast bij Afrovibes Festival en zal deze avond een poëzieoptreden geven met werk uit haar debuutbundel Collective Amnesia, waarvoor zij lovende kritieken ontving.

Lost Boys | DOX & Die Hele Ding
Die Hele Ding ‘verhiphopt’ het verhaal van Peter Pan in hun nieuwe voorstelling Lost Boys. Peter Pan en zijn jongens zijn in de ogen van de samenleving verloren. Moeten we deze jongens redden door ze te leren wat verantwoordelijk zijn is? Ben je pas een geslaagd mens als je kan functioneren in de volwassen wereld van het neo-liberale systeem waar we in Nederland in leven? Peter Pan en de Lost Boys verzetten zich tegen de uitzichtloze werkelijkheid van ons bestaan en besluiten te leven in een wereld waarin ze alles kunnen zijn. Nooitgedachtland is hun muzikale nooduitgang. Een rauwe hiphop ode aan afwijkend gedrag en schaamteloos ‘nee’ zeggen tegen een voorspelbaar leven, met regels die zijn opgelegd door anderen. DOX nodigde Die Hele Ding uit om i.s.m. met HKU en ROC een nieuwe voorstelling te maken. Die Hele Ding is een startend hiphop theatercollectief bestaande uit vijf acteurs en één regisseur. In 2015 maakten ze de voorstelling Lil’ Arial Black, De Kleine Zeemeermin ‘verhiphopt’ die in 2016 een hit was op de Parade.

The Kiffness
Uit Zuid-Afrika komt The Kiffness met jazzy, groovy en positieve house muziek. The Kiffness is een van de meest populaire elektronische bands in Zuid-Afrika die met hun muziek bovenaan in Zuid-Afrikaanse top 40 staat. David Scott (keyboard, trompet) en Raivan Hansman (saxofoon en synths) onderscheiden zich van de meeste elektronische bands door de kwaliteit van hun krachtige live-electronic act, het voelbare instrumentale talent en onbevangen optreden. The Kiffness trad op met een aantal grote Zuid-Afrikaanse namen zoals Tresor, Shortstraw, Moonchild, Samuel Miller & Mathew Gold en staat als headline act bij zowel nationale als internationale festivals o.a. in de Seychelles, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe en Vietnam.