zaterdag 12 oktober 2019

Afrovibes

Uitwisseling tussen Afrikaanse makers en lokale creatieve smaakmakers

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
22:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Bright Richards
Bongeziwe Mabandla

Batalo East:
Abdul Kinyenya
Lilian Nabaggala Maxmillian
Faizal Ddamba
DOX:
Melvin Fraenk
Çağdas Gülum
Anne Suurendonk
Tom de Wee

programma

– Introductie door Bright Richards (New Dutch Connection)
– Concert: Bongeziwe Mabandla
– Performance: Symphony of Now (Dox & Batalo East)

locatie
zaterdag 12 oktober 2019

Afrovibes

Uitwisseling tussen Afrikaanse makers en lokale creatieve smaakmakers

geweest

Afrovibes brengt jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Het festival laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek.  Het thema van de 16 editie van het Afrovibes Festival is ‘Speak Truth to Power’. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin ‘fake news’ en gemanipuleerde feiten de realiteit overstemmen? Wat is waarheid en hoe verhoudt de kunstenaar zich hiertoe? Dat is de kern van het thema en de uitwisseling met Afrikaanse makers en lokale creatieve smaakmakers.

Bongeziwe Mabandla
De Zuid-Afrikaanse gitarist Bongeziwe Mabandla werd met zijn debuutalbum Umlilo het nieuwe gezicht van Afro-Folk. Moeiteloos mengt hij Xhosa teksten met  traditionele muziek en folk tot een meeslepend geheel. Zijn tweede album Mangaliso (‘Wonder’) wordt gezien als een van de belangrijkste releases uit Zuid-Afrika in 2017. The Fuss beschreef het als een ‘unique piece of work with music that ebbs and flows with spirituality.’ Met het album won hij een South African Music Award (SAMA).

Symphony of Now - DOX & Batalo East
De performance Symphony of Now is een blend tussen verschillende Europese en Afrikaanse muziekinvloeden. Met constante muziek als een motor wordt het publiek, samen met de dansers, in een hypnotiserende trance gebracht. Deze performance is een uitwisselingsproject tussen dansers en choreografen van Batalo East (een gezelschap uit Oeganda) en DOX  (Utrechts gezelschap en talentontwikkelingshuis). De makers onderzoeken door dans hoe je toestanden van flow, heelheid en transcendentie mogelijk maakt en benadrukken de link tussen dans en para-religieuze ervaringen. In Oeganda is die spirituele link heel evident, maar hoe zit het met de scene in Nederland?

Op 11 oktober komt Afrovibes naar Stadsschouwburg Utrecht met o.a. Amaqhawe, een moderne dansvoorstelling uit Kaapstad.