dinsdag 11 februari 2020

Aartsrivalen: Iran en Saoedi-Arabië

Wie wint de strijd in het Midden-Oosten?

geweest
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

18:45
zaal open
19:30
aanvang
20:30
pauze
21:45
verwachte eindtijd
locatie
dinsdag 11 februari 2020

Aartsrivalen: Iran en Saoedi-Arabië

Wie wint de strijd in het Midden-Oosten?

geweest

Is een oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië een kwestie van tijd? De aartsrivalen vechten achter de schermen een keiharde machtsstrijd uit in Jemen en Syrië. Na de Amerikaanse liquidatie op een Iraanse generaal in Irak is de spanning in het Midden-Oosten alleen maar hoger opgelopen.

In het college Aartsrivalen duikt Paul Aarts in de rivaliteit tussen Iran en Saoedi-Arabië. Wat verklaart de rivaliteit eigenlijk? Gaat het om religie of simpelweg om macht in de regio? Aarts schept helderheid in de complexe strijd om het Midden-Oosten, waarin ook Rusland, Turkije, de Golfstaten, Israël, Amerika en de EU een rol spelen.

Wie bepaalt de toekomst van het Midden-Oosten: Teheran of Riyad? Het antwoord heeft ook voor ons grote gevolgen. De komst van vluchtelingen en de terreuraanslagen van IS hebben Europa veranderd en verdeeld. Nu IS weg is, wat betekent een nieuwe machtsbalans in de regio voor ons?

Paul Aarts is als Midden-Oostendeskundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bezoekt met enige regelmaat zowel Iran als Saoedi-Arabië.

Moderator: Thomas van Zijl, presentator van Haagsch College en BNR Nieuwsradio.

Aartsrivalen is een productie van Haagsch College.