SNAAR Festival - Avondconcert
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Uitvoerenden
musici uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ed Spanjaard
Merel Vercammen viool
Bernadeta Astari sopraan
Eveline van Rijswijk presentatie
Programma
Annelies Van Parys mini-opera over Rosalind Franklin
Gaea Schoeters libretto
Kenza Koutchoukali regie
Muziek van Holst e.a.
Locatie
Hertz

SNAAR Festival - Avondconcert

Nieuwe opera over Rosalind Franklin

Geweest

Leer Rosalind Franklin kennen op een manier als nooit tevoren. Bezoek in de avond de mini-opera waarin Radio 1 presentator Eveline van Rijswijk, violist Merel Vercammen, sopraan Bernadeta Astari, en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest haar verhaal weer tot leven brengen.

De vrouw die de dubbele helixstructuur van DNA als eerste wist te vangen op kwalitatief hoge röntgenfoto’s, Rosalind Franklin, had een dramatisch levensverhaal. Ondanks haar ontdekking deelde ze niet mee in de Nobelprijs die Watson & Crick voor de beschrijving van deze dubbele helix ontvingen. Op de universiteit mocht ze als vrouw niet in de lunchroom van haar mannelijke collega's komen en ze werd niet voor vol aangezien. Franklin’s leven eindigde voortijdig; ze stierf op 37-jarige leeftijd aan de consequenties van waarschijnlijk een teveel aan röntgenstraling. Dit wordt een voorstelling over haar bijzondere levensverhaal, een ode aan het leven van een vrouwelijke wetenschapper die meer erkenning verdient.

Hoogtepunt van de voorstelling is de mini-opera van de bekende Vlaamse componist Annelies van Parys, in regie van regisseur Kenza Koutchoukali. Voorafgaand aan deze ‘mini-opera’ vertelt historicus, schrijver en theatermaker Eveline van Rijswijk (bekend van radio 1) over het leven van Rosalind Franklin en haar betekenis voor de wetenschap. Haar verhaal wordt afgewisseld met muziek voor viool en sopraan (zo klinkt een duo van Gustav Holst, die directeur was van de school van Rosalind).

SNAAR Festival

SNAAR Festival is terug met een gloednieuwe editie! Op 15 juni wordt TivoliVredenburg omgetoverd tot een plek waar je de verbinding tussen muziek en wetenschap kan ervaren. Laat je verrassen door een programma vol voorstellingen, interactieve proeven en muzikale optredens die de nieuwsgierigheid prikkelen. Het hele programma van het festival vind je hier.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook of Instagram en schrijf je hier in voor festivalupdates van SNAAR. Meer informatie over het programma vind je op www.snaarfestival.nl.

Zie ook

SNAAR Festival - Avondconcert

Pieces of Tomorrow - Brahms 4

Epic classical pieces & good vibes