SNAAR Festival - Middagprogramma
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Uitvoerenden
Met o.a. prof. Henkjan Honing, Merel Vercammen, Wilco Oomkes, prof. Susanne E La Fleur, Celia García-García, Marc van Mil, Maat Saxofoonkwartet, Clean Pete, Laura Wesseldijk, , Rafaele Andrade, Maya Fridman, Chahinda Ghossein, Thomas Dulfer, Kika Sprangers, Jeroen van Vliet.
Locatie
Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine, Park 6
Programma
Uitvogelen

Hoe muzikaal zijn vogels? Waarom zingen zij? Klinkt het gezang van een vogel alleen voor ons als muziek, of ervaren vogels muziek net als de meeste mensen?

Onder de titel ‘Uitvogelen’ gaan professor in de muziekcognitie Henkjan Honing, violiste Merel Vercammen en accordeonist Wilco Oomkes zich hierover buigen. Merel en Wilco spelen vogelmuziek van Vivaldi, Dvorak en Trojan en improvisaties op het karakter van vogels. Henkjan vertelt wat er bijzonder is aan de duif, zebravink en kaketoe. En wie weet komt er ook een merel langs.

Muziek: Vivaldi – selectie uit de Vier jaargetijden, Dvorak – Die Waldtaube, Trojan – The concert of the Nightingale
Musici: Merel Vercammen – viool, Wilco Oomkes – accordeon
Spreker: Prof.dr Henkjan Honing (hoogleraar Universiteit van Amsterdam)

De schaar in DNA

CRISPR-Cas, een nieuwe technologie en methode om DNA te knippen en aan te passen, heeft enorme consequenties: met deze ontdekking kunnen we mogelijk genetische ziektes behandelen, maar ook embryo’s aanpassen. Vier jonge componisten van het Utrechts Conservatorium maken met het muzikale equivalent van CRISPR (de ‘DNA-bibliotheek’) en Cas9 (‘het schaartje’) een nieuw muziekstuk en laten zich inspireren door de techniek en de ethische consequenties. Dr. Ir. Marc van Mil deelt daarbij de laatste inzichten over deze techniek van de toekomst.

Muziek: nieuwe composities door studenten Utrechts Conservatorium onder hoede van compositiedocent Anne-Maartje Lemereis
Musici: Maat saxophone quartet
Spreker: Dr. ir. Marc van Mil (UMC Utrecht)

Beter door muziek

Maakt muziek de maatschappij beter, maakt muziek ons een beter mens? We zien muziek in het dagelijks leven vooral als bron van ontspanning, maar filosofe Alicja Gescinska (auteur van Thuis in Muziek) betoogt dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. De filosofe gaat ook kort met musici en publiek in discussie over dit onderwerp.

Musici: Clean Pete (Renee en Loes Wijnhoven, cello en zang)
Spreker: dr. Alicja Gescinska (director of Philosophy by research programme, University of Buckingham)

Muzikaal DNA

Ons DNA kan onze muzikaliteit (een beetje) voorspellen!

Dit werd ontdekt door een Nederlandse onderzoeker: Laura Wesseldijk haalde met haar onderzoek naar een polygenic score voor muzikaliteit het toonaangevende blad Nature. Bij grote groepen mensen kan ze veel voorspellen, maar ze haalde ook het DNA van Beethoven door haar model. Benieuwd naar de uitkomst?

Spreker: Laura Wesseldijk (Assistent Professor Amsterdam UMC)

Sugar Sugar

Waarom is suiker zo verslavend, en wat doet dat met ons brein en lichaam? Wat kunnen we ertegen doen, of zijn we verloren? Wat doen artificiële suikers met ons brein? Susanne la Fleur vertelt, en Celia Garcia-Garcia speelt op het meest zoet klinkende instrument aller tijden – de celesta – composities over suiker van o.a. Tchaikovsky en Vanessa Lann.

Musicus: Celia Garcia-Garcia – celesta
Spreker: Prof.dr Susanne E la Fleur (professor Amsterdam UMC)

This isn't solo

Rafaele Andrade is kunstenaar en cellist; ze creëerde met een 3d-printer een ronddraaiende cello met meerdere sets snaren genaamd KNURL, waarbij ze de muziek uit dit instrument ook door externe factoren kan laten beïnvloeden. In This isn’t solo geeft ze vier mensen uit het publiek eigen cellostokken: zij worden proefkonijn én muzikant.

Ze brengt een muzikaal en artistiek perspectief op de vraag hoe muziek mensen kan verbinden, na een wetenschappelijk perspectief en publieksexperiment door psycholoog Anouk van der Weiden.

Musici: Rafaele Andrade – KNURL
Spreker: Anouk van der Weiden (Assistent Professor, Universiteit van Leiden)

Microben

We kunnen niet zonder microben, maar steeds meer microben verdwijnen uit onze verteringsstelsels omdat we steeds meer in steden samenleven en minder in de natuur. Kunnen we het tij nog keren?

Geniet van microscopische, kleurrijke bewegende beelden van microben uit Artis en luister naar een compositie die speciaal op deze microben is geschreven door Gustavo Trujillo Delgado: pulserende muziek voor tape en cello. Dit is een doorgecomponeerde voorstelling waarbij de toelichting in beeld verschijnt.

Musicus: Maya Fridman – cello
Compositie: Gustavo Trujillo Delgado
Curatoren: prof.dr Remco Kort (professor VU) en Milo Grootjen (Hoofd Planetarium Artis)

Muzikaal kloppend hart

Wat is de invloed van muziek op je hartslag? Kun je zelf je hartslag actief beïnvloeden? Kunnen musici daarmee hun muzikale prestaties ook verbeteren? En wat is de grootste stresstest voor een hart? Cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein vertelt een persoonlijk verhaal over haar eigen hart, en publiek wordt proefkonijn. Wie durft op het podium te zitten en de compositie van Thomas Dulfer met zijn/haar hartslag te beïnvloeden? Musicus: Thomas Dulfer – fagot Spreker: Dr Chahinda Ghossein (cardioloog in opleiding Maastricht UMC)

Music by Oceans

Hoe klinkt het gedrag van onze oceanen? Klinkt de Atlantische Oceaan anders dan de Indische Oceaan? En hoe manifesteert muziek zich als de creatie ervan afhankelijk is van externe input uit de natuur?

Music By Oceans gebruikt oceanografische data als bron waaruit nieuwe muziek ontstaat. In samenwerking met professoren Erik van Sebille en (de onlangs overleden) Will de Ruijter van de Universiteit Utrecht creëerde Stef Veldhuis een reeks nieuwe composities op basis van gegevens gemeten door Argo-drijvers.

Curator: Erik van Sebille
Spreker: Stefanie Ypma (fysisch oceanograaf aan de UU)
Musici: Sarah Lynn Huizing, Cecilia van Berkum, Jurriaan Klapwijk, Gied van Oorschot

Tiktok-timing

Hoe verandert muziek de betekenis van beelden? Tiktok is een muzikaal medium bij uitstek en een wijdverspreide manier van muziek consumeren, maar verandert de timeframe van 30 secondes ook hoe we muzikale betekenis creëren? Een onderzoeker op het gebied van muziek en beeld laat je op interactieve manier ervaren hoe beeld en muziek elkaar beïnvloeden.

Musici: Merel Vercammen, Kika Sprangers en Jeroen van Vliet
Spreker: dr Michiel Kamp (Assistant Professor Universiteit Utrecht)

Festivalplein

Drink cocktails uit erlenmeyers en laat je inspireren op ons festivalplein! Daar vertelt een uitvinder en innovator van muziekinstrumenten hoe je dat nu eigenlijk doet, een instrument uitvinden, en je kunt ook haar meest bekende uitvinding, de Bellyhorn, uitproberen. En onderzoek je muzikaliteit bij ToontjeHoger – de hoogste score wint een prijs! Zit muziek in jouw DNA? Maak je eigen DNA zichtbaar met een proefje waarbij je je DNA isoleert uit je wangslijmvlies.

In samenwerking met wetenschappers Fleur Bouwer (Universiteit van Leiden), Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam), Robin Bos (UMC Utrecht), Marc van Mil (Universiteit Utrecht) en instrumenten-uitvinder Dianne Verdonk.

SNAAR Festival - Middagprogramma

Ontdek hoe wetenschap en muziek samenkomen!

Geweest

SNAAR Festival is terug met een gloednieuwe editie! Op 15 juni wordt TivoliVredenburg omgetoverd tot een plek waar je de verbinding tussen muziek en wetenschap kan ervaren. Laat je verrassen door een programma vol voorstellingen, interactieve proeven en muzikale optredens die de nieuwsgierigheid prikkelen. Dit jaar staat DNA centraal.

Wat is de invloed van muziek op je hartslag, en hoe verandert TikTok onze muziekbeleving? Ontdek de impact van suiker én artificiële suikers op onze gezondheid, geïllustreerd met de Suikerfee van Tchaikovsky. En geniet tijdens de ontdekkingstocht van cocktails uit Erlenmeyers op het op het levendige festivalplein! Het hele programma van het festival vind je hier.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook of Instagram en schrijf je hier in voor festivalupdates van SNAAR. Meer informatie over het programma vind je op www.snaarfestival.nl.

Zie ook

SNAAR Festival - Middagprogramma

Pynarello: Guilty Pleasures

Met Roza Herwig

SNAAR Festival - Middagprogramma

Betweter Festival 2024

Unieke mix van wetenschap, kunst, muziek & film