
Frame | over kunst en activisme
Moeten makers zich actief uitspreken over wat er speelt in de wereld?
Wat kunnen we leren van denkers buiten de klassieke canon?
Geweest
Kijk hier de livestream terug.
Sartre, Nietzsche, Kant. Wie kent ze niet? We hebben de neiging om steeds naar dezelfde denkers te grijpen om grip te krijgen op de wereld om ons heen. Maar wat als we de bestaande filosofische canon loslaten? Tijdens de Utrechtse Nacht van de Filosofie treden we buiten de gebaande paden en zoeken we wijsheid op onbekende plekken. Wat kunnen we leren van denkers die tot nu toe buiten ons blikveld bleven? Hoe reizen filosofische ideeën over de wereld? En wie zien we eigenlijk als filosoof?
Maak je klaar voor een wervelende avond! Spoken word artiest Lev Avitan zet ons aan het denken: wie zien we eigenlijk als filosoof? Filosoof dr. Simon Gusman (Universiteit Utrecht) spreekt over het ontstaan van kennis, ethicus dr. Romy Eskens (Universiteit Utrecht) laat zien hoe hedendaagse feministische filosofie ons nieuwe inzichten geeft over rechtvaardigheid, en we gaan in gesprek met literatuur- en religiewetenschapper prof. Asghar Seyed Gohrab (Universiteit Utrecht) over de aantrekkingskracht van de Perzische mysticus Rumi. Filosoof dr. Seunghyun Song (Tilburg University) spreekt over de Caribische psychiater en filosoof Frantz Fanon. Waarom is zijn werk over de koloniale erfenis van geweld en onderdrukking nog altijd actueel? Toneelschrijver Sara van Gennip eindigt de avond met een poëtische blik.
De boekverkoop wordt verzorgd door De Utrechtse Boekenbar.
De Utrechtse Nacht van de Filosofie is een programma van Studium Generale, het Descartes Centre en het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website van Studium Generale.