Amersfoorts Jeugd Orkest
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Uitvoerenden

Amersfoorts Jeugd Orkest
Rolf Buijs dirigent
Gijs Linn klarinet
Eline Liselotte van Dijk viool

Programma

Glazoenov The Forest
Prokofjev Vioolconcert nr.1
Dvořák Rapsodie in a
Anatoli Ljadov Kikimora
Kinan Azmeh Suite voor improvisator en orkest

Locatie
Grote zaal

Amersfoorts Jeugd Orkest

Geweest

Betovering loopt als rode draad door dit concert van het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO). Dat hoor je gelijk in het jeugdwerk The Forest van Glazoenov. Vervolgens neemt het AJO je mee in het driedelige Eerste Vioolconcert van Prokofjev met als solist Eline Liselotte van Dijk, finalist van het Prinses Christina Concours. Beeldende muziek van Liadov, Dvořák en Kinan Azmeh maakt het programma compleet.

Amersfoorts Jeugd Orkest

AJO telt ongeveer 70 orkestleden die samen met elkaar hun passie delen voor muziek, het plezier in het samenspel en de gretigheid om zich muzikaal te ontwikkelen. Het orkest kan zich rekenen tot de betere jeugdorkesten van Nederland. Het repertoire is uitdagend en varieert van vroeg klassiek via romantiek naar hedendaagse muziek, met uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klezmer en tango. Het orkest staat sinds 2005 onder leiding van dirigent Rolf Buijs.

Glazoenov en Prokofjev

Hoe betovering klinkt hoor je al meteen in het openingswerk The Forest opus 19 van de jonge Rus Glazoenov. Op 22-jarige leeftijd toonzette hij geen gewoon bos, maar een heus Fantasie over een bos. Een generatie later schrijft de Rus Prokofjev óók een compositie met als opusnummer 19. Dit Vioolconcert nr. 1 opus 19 ademt nog de invloed van klassieke meesters zoals Mozart en Haydn die hij van zijn leermeester moest bestuderen. Een driedelig vioolconcert waarin je je kan laten betoveren door de jonge Nederlandse violist Eline Liselotte van Dijk, die deze uitvoering met het AJO als prijs van het Prinses Christina Concours heeft ontvangen.

Liadov, Dvořák en Kinan Azmeh

Keer na de pauze terug naar het woud waarin Liadov een onooglijke bosbewoonster onder de loep neemt: Kikimora, een vrouwelijke huisgeest uit de Slavische mythologie. Van St. Petersburg reis je naar Bohemen, naar de beeldende muziek van Dvořák. Je hoort een weinig gespeeld jeugdwerk van zijn hand, de Rhapsodia Fantasy op 14. Tot slot opnieuw betovering, een reprise van een uitvoering van de Suite for improvisor and orchestra van de Syrische klarinettist/componist Kinan Azmeh met als solist klarinettist Gijs Linn.

Foto: Rob van Dam