Europa Talkshow: over veiligheid

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Bart Groothuis (VVD)

Bart Groothuis (1981) is een Nederlands politicus namens de VVD. Sinds februari 2020 is hij lid van het Europees Parlement. Groothuis is naast VVD’er ook lid van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, die deel uitmaakt van de Europese fractie Renew Europe.

Bart is een man met een missie. Hij brengt complexe thema’s zoals cyber security, digitale transformatie, defensie, geopolitiek en technologie verder binnen Europa. Zijn doel is altijd: een veilig en welvarend Nederland op lange termijn. Technologie en digitalisering zijn geen natuurverschijnselen; we maken onze eigen regels om welvaart te behouden en veiligheid af te dwingen.

Landen als China, Rusland en Iran proberen ons de duimschroeven aan te draaien en te benadelen. Daar verzet Bart zich tegen, met concrete maatregelen. Dat er onstuimige tijden aanbreken gaan we niet altijd over, leiderschap om ons sterker te maken wel.

Marit Maij (PvdA)

Marit Maij is een diplomaat, politicus en activist. Marit heeft 30 jaar ervaring op het gebied van internationale betrekkingen, Europese samenwerking, mensenrechten en migratie.  Recent werkte zij als directeur bij ActionAid Nederland en eerder bij CNV Internationaal. Van 2012 tot 2017 was zij lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA).

Marit was woordvoerder Europese zaken en asiel en migratie in het parlement. Ze was ook lid van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (PACE), waar ze zich bezighield met vrouwenrechten. Marit werkte lang bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, onder meer als speciaal gezant voor Migratie en op de Nederlandse ambassades in Costa Rica en in China. 

Marit is naast haar werk maatschappelijk actief in bestuursfuncties, momenteel bij stichting Taal aan Zee en eerder bij onder meer UN Women Nederland en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Marit Maij heeft een master in politieke wetenschappen (1994) UvA, een MBA (1996, European University in Brussel) en een master in Mensenrechten (2021) van de UOC in Barcelona.  

Raquel García Hermida-van der Walle (D66)

Raquel García Hermida-van der Walle is topkandidaat om namens D66 het Europees Parlement in te gaan. Raquel is Spanjaard van geboorte, Nederlander door keuze en Europeaan van overtuiging. Ze heeft 20 jaar internationale werkervaring voor verschillende maatschappelijke organisaties, van milieubescherming tot dierenwelzijn en van mensenrechten tot een bibliotheek.

Met haar Spaanse passie en Friese nuchterheid probeert Raquel met iedereen bruggen te slaan. Zelfs in voetbalkantines weet ze het gesprek te laten gaan over de toekomst van de Europese Unie. Broodnodig nu mensen steeds minder met de politiek hebben. Daarom wil Raquel dat de deuren van het Europees Parlement voor iedereen opengaan. En dat Europa meer oog heeft voor de regio’s die het gevoel hebben dat Brussel te weinig met hen bezig is, zoals haar eigen Fryslân.

Shula Tas (moderator)

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Ze maakte en presenteerde onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2022 werd ze als veelbelovend presentatietalent het gezicht van AD PLAY: het online videoplatform van DPG Media. Hier onderzocht (o.a.) de culturele kloof tussen stad en platteland in de docuserie Shula door stad en Iand.

Als interviewer en moderator is ze scherp, empathisch en charmant. Door haar goede voorbereiding haalt ze inhoudelijk het onderste uit de kan. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.

Inge van der Beijl (Director Cybersecurity)

Inge van der Beijl helpt organisaties zich tegen cyberdreigingen te beschermen. Met een achtergrond in Sociale en Organisatiepsychologie en Verandermanagement, gecombineerd met jaren ervaring bij TNO Defensie en Veiligheid, heeft ze een stevig wetenschappelijk fundament. Haar tijd in het leger in Afghanistan en als onderhandelaar tijdens ransomware incidenten tonen haar praktische vaardigheden. Als Director Innovation en Head of Expertise bij het internationale cybersecuritybedrijf Northwave, is ze vastberaden om de grenzen van innovatie te verleggen. Haar missie? Organisaties niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst te beschermen tegen de dreigingen die op ons afkomen.

Europa Talkshow: over veiligheid

Gratis | In één avond bijgepraat over de Europese Verkiezingen

De Europese verkiezingen komen eraan! Maar waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over? Met de Europa Talkshow duiken we elke avond in een ander verkiezingsthema. Zo ben je in één avond bijgepraat over de knelpunten en oplossingen van de hete hangijzers in deze verkiezingen. Deze editie: veiligheid.

Lange tijd waanden we ons veilig in Europa, maar dat tij lijkt te zijn gekeerd. Voor het eerst in decennia is er oorlog op het Europese continent. Na jarenlange bezuinigingen op defensie moeten we ons nu voorbereiden op serieuze dreiging. Hoe willen de Europese politici zorgen voor een veilig Europa? Welke invloed heeft (versnelde) toetreding op die veiligheid? Hoe snel kan dat logge apparaat in crisisstand? En zijn we ons wel genoeg bewust van alle digitale dreigingen?

Met Bob Deen (Clingendael), Bart Groothuis (VVD), Marit Maij (PvdA) en Raquel García Hermida-van der Walle (D66) en

Inge van der Beijl (Director Cybersecurity). Shula Tas is aangehaakt als programmamaker en verzorgt de moderatie tijdens deze avond.

De Europa Talkshow

In één avond bijgepraat over migratie, klimaat en veiligheid in Europa. Hier vind je alle Europa Talkshows op een rij.

Zie ook

Rabo Open Stage: Damian Bosch & The Glass Outfit

De Europa Talkshow: over migratie

Gratis | In één avond bijgepraat over de Europese Verkiezingen

Rabo Open Stage: Damian Bosch & The Glass Outfit

De Europa Talkshow: over klimaat

In één avond bijgepraat voor de Europese Verkiezingen