Ramblin Roots

Bekijk ons volledige

Rootsprogramma
Deuren open
Aanvang
Locatie
Grote zaal, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine, Park 6
Line-up
The White Buffalo

The White Buffalo is de artiestennaam van de Amerikaanse singer-songwriter Jake Smith, maker van rootsrock, country en folk en gezegend met precies de juiste grofkorrelige stem voor deze genres. Zoals het een outlaw betaamt, doet The White Buffalo wat hij zelf wil, daarom is zijn laatste album Year Of The Dark Horse (2022) een behoorlijke stap buiten zijn comfortzone. “Ik wilde iets doen wat ik nog nooit had gedaan,” aldus de man zelf. Het resultaat heeft volgens hem wel wat weg van ELO, Daniel Lanois, Tom Waits, ‘The Boss’ en piratenmuziek. Zeg maar gerust: typisch The White Buffalo!

Matt Andersen

De Canadese blueszanger/gitarist Matt Andersen koppelt een imposante verschijning aan een imposant stemgeluid. Het is een raadsel waarom deze man niet wereldberoemd is, want alles aan hem is geweldig: muziek, tekst, gitaarspel, zang en podiumuitstraling. Een echte bluespurist is hij overigens niet – veel van zijn nummers zou je net zo makkelijk als soul kunnen kwalificeren. Beluister maar eens zijn in Nashville opgenomen The Big Bottle Of Joy (2023) vol levendige vintage R&B, gospel en soul sound.

The Long Ryders

De Amerikaanse countryrockband The Long Ryders speelt op Ramblin Roots hun debuutalbum Native Sons (1984, dit jaar heruitgegeven in fraaie 3cd-versie) integraal. The Long Ryders worden wel de grondleggers van de alt.country genoemd, een eretitel die ze te danken hebben aan Native Sons. De band presenteert op deze baanbrekende plaat een sound die doet denken aan The Flying Burrito Brothers en The Byrds, maar dan steviger aangezet – niet voor niets mochten ze de grote Tom Petty tot hun fans rekenen. Grijp je kans om deze moderne klassieker helemaal te horen, inclusief bonusmateriaal!

Torgeir Waldemar

De Noorse troubadour Torgeir Waldemar maakt akoestische en elektrische country, americana en folkrock, waarbij de geest van Neil Young nooit ver weg is. Dan hebben we het vooral over Waldermars gitaarspel, want zijn stem is wat rasperiger dan die van Young, zoals ook is te horen op zijn derde album Love (2020). In de stemming komen voor deze Noorse ‘man in black’ kan alvast met het live-album At The Opera (verschijnt 26 april), een opname van het grote concert dat hij in 2022 (met band en vele gasten) gaf in het Opera House in Oslo. Ook vandaag treedt Waldemar aan met volledige band!

Songwriter's Spotlight: David Rodriquez

Dit jaar wordt met Songwriter’s Spotlight een nieuw element toegevoegd aan het Ramblin Roots Festival! Een basisband met eigen gasten verzorgt een set die helemaal gewijd is aan een songwriter die meer bekendheid verdient of gewoonweg nog eens extra in de spotlights mag worden gezet. De eer van deze premiere gaat naar The Rhythm Chiefs die een ode brengen aan David Rodriquez, een Texaan die prachtige songs afleverde zoals op zijn laatste indrukwekkende album Rise and Shine. Voor het optreden brengen The Chiefs zelf Ian Siegal, Tim Knol en Nika Pantovic mee als gasten en ook een aantal optredende artiesten tijdens Ramblin Roots hebben al toegezegd een bijdrage te willen leveren.

Katherine Priddy

De Engelse singer-songwriter Katherine Priddy neemt je mee terug naar de hoogtijdagen van de sixtiesfolk uit haar thuisland, terwijl ze tegelijkertijd helemaal van nu is. Behalve haar verfijnde fingerpicking-gitaarspel valt vooral haar indringende stem op, die meteen onder je huid gaat zitten (in a good way). Echo’s van Joni Mitchell, Sandy Denny en Nick Drake klinken door op Priddy’s nieuwe album The Pendulum Swing (2024), de opvolger van debuut The Eternal Rocks Beneath (2021). Van het altijd-moeilijke-tweede-album-syndroom geen spoor: vol zelfvertrouwen levert Priddy een aantal ijzersterke songs af!

 

Aaron Boyd

De Amerikaanse singer-songwriter Aaron Boyd meldde zich in 2019 aan het americanafront met zijn debuutalbum Until The End, vol intense nummers gezongen met rauwe stem. Boyd worstelde in die tijd met een alcoholverslaving, maar mede dankzij zijn focus op de muziek heeft hij die overwonnen. Op zijn tweede album Come Undone (2023) bezingt Boyd hoe hij uit het dal is geklommen. Knap is dat veel tracks een laag tempo hebben, maar toch een hoge impact – luister maar eens naar het duet Hard Times Like These. Geschikt voor liefhebbers van Marc Lanegan, John R. Miller en Arlo McKinley!

Grey DeLisle

De Amerikaanse (met Nederlandse roots) singer-songwriter Grey DeLisle is een multitalent: behalve muzikant is ze stemactrice (The Simpsons, Scooby-Doo) en comedian. In de eerste helft van de jaren nul bracht ze een aantal countryalbums uit, waarvan vooral Homewrecker en The Graceful Ghost de moeite waard zijn. Daarna verdween DeLisle qua muziek een tijd van de radar, maar tijdens de coronapandemie kreeg ze de spirit terug. Na het cover-album Borrowed (2022) verscheen in 2023 She’s An Angel, onlangs gevolgd door Driftless Girl (2024). Verfijnde countryfolk met autoharp!

L.A. Edwards

De Californische band L.A. Edwards begon in 2015 als soloproject van singer-songwriter Luke Andrew Edwards, maar al snel vroeg hij er vier andere muzikanten (onder wie zijn twee broers) bij. De sound veranderde mee, van folk in heartlandrock waarin soms een echo van Tom Petty & The Heartbreakers doorklinkt – L.A. Edwards’ tweede album True Blue (2018) werd dan ook geproduceerd door Heartbreaker Ron Blair. In 2023 verscheen hun derde album Out Of The Heart Of Darkness, onlangs alweer opgevolgd door Pie Town. Zoals ze zelf al zeggen: L.A. Edwards is just a hard working American band!

Carter Sampson

Behalve The King of Rock ‘n’ Roll hebben de zuidelijke Amerikaanse staten The Queen of Oklahoma voortgebracht: Carter Sampson. Deze bevlogen americana-artieste maakt al ruim twintig jaar goed in het gehoor liggende country in het straatje van Patty Griffin, Lucinda Williams en Brandi Carlile. Daarnaast zet ze zich met haar Rock ‘n’ Roll Camp For Girls-organisatie in voor jonge vrouwen in de muziek. Op haar nieuwe (zevende) album Gold (2023) brengt Sampson wederom een verzameling gevarieerde countrynummers, van rockers tot ballads en alles ertussenin. Let ook op het fraaie pedalsteel-werk!

Josh Gray

In recensies over de Amerikaanse singer-songwriter Josh Gray duiken geregeld de namen op van Chris Stapleton, Townes Van Zandt en Lee Clayton. Niet onterecht, want met zijn grofkorrelige stem en gedreven voordracht doet hij aan al deze helden denken. Toch is Josh Gray vooral Josh Gray, een artiest die folk, rock, blues en country combineert tot een licht-ontvlambaar mengsel. Op zijn nieuwste album Walk Alone (de titel bewijst Gray’s eigenzinnigheid) gaat hij van start met het vlammende protestlied Radio Stations en ook op de rest van het materiaal toont hij zich een troubadour met een scherpe blik!

Birdcatcher

Met het uitbrengen van het album Birdcatcher II lost de Nederlandse toetsenist/zanger Roel Spanjers (ook bekend uit de band van JW Roy) een langverwachte belofte in: de opvolger van het obscure meesterwerkje Birdcatcher (2006). Birdcatcher II verschijnt in september 2024 en bevat tien nieuwe ‘roots noir’-songs. Je hoort echo’s van Bobby Charles, Hi Records-soul uit Memphis, americana à la The Band en het New Orleans van Allen Toussaint. Een album vol nummers die muzikaal, thematisch en gevoelsmatig verbonden zijn en waarin de traditie op een frisse en originele manier wordt geëerd!

John Gorka

De Amerikaanse singer-songwriter John Gorka heeft minstens één overeenkomst met Jezus: beiden zijn begonnen in Bethlehem. In Gorka’s geval was dat een koffietent in Bethlehem, Pennsylvania, waar hij door veel optredens te doen (en te bekijken) het vak van artiest leerde. Inmiddels heeft Gorka veertien studioalbums afgeleverd vol met kwaliteitsfolk – zijn soulvolle stem valt als eerste op, maar ook zijn teksten (Gorka is afgestudeerd in filosofie en geschiedenis) zijn van een hoog niveau. Deze bescheiden, humorvolle en authentieke muzikant is te lang niet in Europa geweest – welkom terug!

Kaia Kater

De Grenadaans-Canadese singer-songwriter Kaia Kater is een jonge artieste met een oude ziel. Met de banjo als hoofdinstrument en een voorliefde voor bluegrassmuziek uit de Appalachen brengt ze doorleefde songs, gezongen met een warm, diep stemgeluid. Haar inspiratiebronnen Nina Simone, Erykah Badu en Lauryn Hill hebben alle drie een activistische inslag, en Kater laat precies die kant van haar persoonlijkheid spreken op haar nieuwe album Strange Medicine, dat in mei uitkomt. Strange Medicine is een viering van de kracht van vrouwen en geeft een stem aan alle onderdrukten uit de geschiedenis!

Grayson Capps

De Amerikaanse singer-songwriter Grayson Capps combineert de poëzie van Townes van Zandt met de rauwheid van Steve Earle. Tussen 2005 en 2011 bracht hij bijna elk jaar een album uit – prettig voor zijn fans, minder prettig voor Capps zelf, die zich naar eigen zeggen liet opjagen door de eisen van de muziekindustrie. Inmiddels hanteert hij een wat meer relaxte levenshouding en laat hij de songs tot zich komen wanneer ze dat willen. In de stemming komen voor zijn optreden kan met South Front Street (2020), een ‘best of’-album samengesteld door opnametechnicus Trina Shoemaker, tevens Capps’ echtgenote!

Uncle Lucius

De Texaanse rootsrockband Uncle Lucius dacht in 2018 – na een carrière van dertien jaar, vijf bandbusjes en vier albums – wel klaar te zijn met de muziek. De band deed een afscheidstournee en hield ermee op, maar het publiek was nog lang niet klaar met Uncle Lucius. Hun meest geliefde nummer, Keep The Wolves Away (2012), hield hun erfenis levend en dook in 2020 op in de tv-serie Yellowstone, met nog meer fans tot gevolg. Nu is er een reünie en een nieuw, lekker swampy groovend album, Like It’s The Last One Left (2023), waarmee Uncle Lucius een welverdiende ereronde langs de podia maakt!

Heather Little

De Texaanse singer-songwriter Heather Little heeft 16.394 luisteraars per maand op Spotify en waarschijnlijk zijn 15.000 daarvan collega-artiesten. Little is a songwriter’s songwriter – haar werk is van zo’n hoge kwaliteit dat het veelvuldig wordt gecoverd. Je zou bijna vergeten dat Little’s eigen uitvoeringen minstens net zo goed zijn, vooral vanwege haar warme, kwetsbare stem, die soms doet denken aan Patty Griffin. Als perfectionist deed Little er elf jaar over om met de opvolger van haar debuut te komen – By Now verscheen in april en is met gemak een van de beste roots-albums van 2024!

Ramblin Roots

Hedendaags americana, blues, country, roots-rockfestival

incl. servicekosten

Let's get ramblin! Op zaterdag 19 oktober staat TivoliVredenburg weer geheel in het teken van americana, blues, roots, altcountry en aanverwante muziekstijlen tijdens de tiende editie van Ramblin Roots!

Line-up:

The White Buffalo - Matt Andersen - The Long Ryders - Torgeir Waldemar - Katherine Priddy - Songwriter's Spotlight: David Rodriquez - Aaron Boyd - L.A. Edwards - Grey DeLisle - Birdcatcher - John Gorka - Carter Sampson - Josh Gray - Kaia Kater - Grayson Capps - Heather Little - Uncle Lucius - more to follow

Zie ook

Ramblin Roots

The Hello Darlins

Canadese band met mix van americana, country, gospel en blues

Ramblin Roots

Southside Johnny & Asbury Jukes

Godfather van de New Jersey-sound, mix van rock-’n-roll, soul en rhythm & blues

Ramblin Roots

Jason Isbell and the 400 Unit

Americana singer-songwriter aan de top van het genre