Petrenko en Wildschut spelen Tsjaikovski & Sheherazade

Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Vasily Petrenko dirigent
Noa Wildschut viool

Programma

Respighi Fontane di Roma
Tsjaikovski/Glazoenov Souvenir d'un lieu cher
Rimski-Korsakov Sheherazade

Locatie
Grote zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Petrenko en Wildschut spelen Tsjaikovski & Sheherazade

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

De jonge topviolist Noa Wildschut is solist in Tsjaikovski’s intieme Souvenir d’un lieu cher. Verder speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko Respighi en Rimski-Korsakov.

AVROTROS Kunst
Naast de prachtige muziek die vanavond ten gehore wordt gebracht, presenteert AVROTROS tevens een expositie. In de foyer kunt u zowel voor het concert, tijdens de pauze als na afloop genieten van kunstwerken van Doris Kolpa en Elise van Staveren. Het belooft een unieke avond te worden waarbij al uw zintuigen worden geprikkeld.

Noa Wildschut met Tsjaikovski

Rome, het Russische platteland en Arabië zijn de bestemmingen van dit concert. Noa Wildschut, de nog jonge maar inmiddels zeer succesvolle topviolist en in seizoen 2019/2020 ECHO rising star, speelt een van de meest intieme solowerken voor haar instrument geschreven. Genietend van de zomerse rust in een van de buitenhuizen van zijn weldoenster Nadezhda von Meck, componeerde Tsjaikovski een lieflijk driedelig werk voor viool en piano dat hij beschouwde als een ‘herinnering aan een dierbare plek’. Glazunov maakte er naderhand een arrangement van voor viool en orkest, dat minstens even populair werd als het origineel.

Arabische sprookjes en Romeinse fonteinen

De bestemming van Rimski-Korsakov is de exotische wereld van de Arabische sprookjesverzameling 1001 Nacht. In zijn symfonisch gedicht Sheherazade vertelt de componist in klank enkele van de mooiste verhalen uit deze beroemde bundel. Alleen al de opening is treffend, waarin de strenge akkoorden van de hardvochtige sultan door de zoetgevooisde viool van de schone Sheherazade tot mildheid gestemd worden. Maar de reis begint in Rome waar Respighi met zijn Fontane di Roma de luisteraar langs enkele van de vele fonteinen voert die de stad rijk is. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van de gedreven dirigent Vasily Petrenko, al jaren een regelmatig terugkerende gast van het orkest.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast. 

Zie ook

Philine

Slotconcert: Berlioz' Faust

AVROTROS Vrijdagconcert