Slotconcert: Berlioz' Faust
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Uitvoerenden
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Kinderen uit het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jongenskoor
Karina Canellakis dirigent
Klaas-Jan de Groot koordirigent
Irene Verburg koordirigent
Paula Murrihy mezzosopraan (Marguérite)
DavidJunghoon Kim tenor (Faust)
Christopher Purves bas (Méphistophélès)
Alexander Grassauer bas (Brander)
Programma

Berlioz La damnation de Faust

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Slotconcert: Berlioz' Faust

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

AVROTROS Vrijdagconcert sluit het seizoen feestelijk af, met een groots slotconcert met een minstens even groots werk: La Damnation de Faust van Berlioz.

Let op! Dit concert begint om 19.30 uur. 

Faust verpatste zijn ziel aan de duivel voor kennis en macht. Goethe’s mythische vertelling leeft voort in ons collectieve bewustzijn. In het monumentale La damnation de Faust van Berlioz vechten goed en kwaad een eeuwige strijd. Berlioz dacht groots en componeerde voor vier zangsolisten, omvangrijk koor en symfonieorkest. Een gedroomde seizoenafsluiter voor de AVROTROS Vrijdagconcert-serie

Goethes Faust volgens Berlioz

Vijf zangsolisten, een groot zevenstemmig koor, een kinderkoor en een omvangrijk orkest vraagt Berlioz voor zijn iconische verbeelding van het verhaal van Faust, zoals Goethe dat weergaf in zijn Faust, eine Tragödie. Aanvankelijk maakte Berlioz er een relatief kort werk van in acht scènes, later werkte hij het uit tot een avondvullend werk van meer dan twee uur. Het is niet eenvoudig om deze bijzondere compositie te benoemen. Is het een opera die je scènisch kan uitvoeren, is het een oratorium bedoeld voor het concertpodium of zou je het een koorsymfonie kunnen noemen?

Dramatisch legende

Berlioz noemde het zelf een ‘Légende-dramatique’. En dat dekt prachtig de lading. Het geeft muzikaal gestalte aan een legendarische figuur en doet dat met dramatische middelen, ongeacht of je kiest voor het operatheater of de concertzaal. Ook in dit werkt toont Berlioz zich een ware meester in sfeertekening. Met zijn fijnzinnige benadering en kleurrijke instrumentatie weet hij van Goethes gedragen treurspel een echt menselijke tragedie te maken. Voor de uitvoering van deze dramatische legende treden vier gerenommeerde solisten en Nederlands beste kinderkoor aan. Daarnaast de vaste spelers van het AVROTROS Vrijdagconcert: het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest, het geheel onder leiding van chef-dirigent Karina Canellakis.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.