OPIA

Ontdek ons jubileumprogramma

10 jaar TivoliVredenburg
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Ronda, Pandora, Hertz, Cloud Nine, Club Nine, Park 6, Studio Pandora
Line-up
KIASMOS

Kiasmos is het elektronische duo van Ólafur Arnalds en Janus Rasmussen – die laatste kennen we ook van de band Bloodgroup. De muziek van Kiasmos drijft op de spanning die ontstaat wanneer je een neoklassieke componist koppelt aan een elektronische muzikant. Dit is hypnotiserend goede minimal techno, meeslepend vanaf de eerste beat. Na de ep Thrown (2012) kwam het duo in 2014 met het titelloze debuutalbum, waarna nog drie ep’s volgden. In ons land stonden ze al op Eurosonic 2015 en Lowlands 2018, tijdens OPIA betreedt Kiasmos voor het eerst sinds vijf jaar weer het podium!

A Winged Victory for the Sullen

Tien jaar nadat ze in de Janskerk speelden tijdens Le Guess Who 2014, keert het Amerikaanse ambient-duo A Winged Victory for the Sullen terug naar Utrecht. Adam Wiltzie, de ene helft, is ook bekend van zijn filmsoundtracks voor onder meer The Theory of Everything, Arrival en – samen met zijn bandgenoot Dustin O’Halloran – Lion. Als A Winged Victory for the Sullen maken de twee melancholische, zorgvuldig opgebouwde ambient met een aangenaam trage drone-factor. Klassieke instrumenten vallen naadloos samen met fraaie soundscapes en nemen je mee naar een betere, rustiger wereld!

Portico Quartet

Het instrumentale Engelse kwartet Portico Quartet maakt een spannende mix van akoestische jazz, ambient en electronica. In 2007 zette het viertal (toen nog met Nick Mulvey) zich meteen op de kaart met debuutalbum Knee-Deep In The North Sea, waarop een prominente rol was weggelegd voor de hang, het exotische percussie-instrument. Klonken ze oorspronkelijk nog als Radiohead meets Cinematic Orchestra, later in hun carrière begon Portico Quartet meer elektronische elementen toe te voegen, zodat hun sound inmiddels ook neigt naar Flying Lotus. Maak je klaar voor een filmisch avontuur!

Kelly Lee Owens (DJ-set)

Mocht je in 2023 naar een concert in de Amerikaanse tour van het grote Depeche Mode zijn geweest, dan heb je ook de openingsact kunnen zien: de Welshe producer/dj Kelly Lee Owens. Met haar frisse, ambient-achtige elektronische muziek die soms naar dreampop neigt heeft Owens inmiddels een stevige carrière opgebouwd waarin ze zowel op plaat als live excelleert – zo liet ze op Lowlands 2022 nog de X-Ray stralen van geluk. In 2022 verscheen haar derde album LP.8, door haar Noorse platenlabel Smalltown Supersound aangeprezen als ‘abstracte industriële schoonheid’. Niets aan toe te voegen!

Eydís Evensen

De IJslandse pianiste/componiste Eydís Evensen maakt dromerige, instrumentale muziek op het snijvlak van klassiek en ambient, waarbij ze zich laat inspireren door de ruige natuur van haar geboorteland. En door muziek – alles van Tsjaikovski via Philip Glass tot Thom Yorke. In 2023 verscheen haar tweede album The Light, waarop Evensen muzikaal flinke sprongen voorwaarts maakt. Zo bevat de track Tephra Horizon strijkers en blazers (Evensen maakt er geen geheim van ook filmsoundtracks te willen maken), is er koorzang in The Light II en horen we in Dreaming Of Light zowaar Evensen zingen!

Svaneborg Kardyb

Het Deense instrumentale duo Svaneborg Kardyb bestaat uit Nikolaj Svaneborg (toetsen) en Jonas Kardyb (drums). Veel van hun werk ontstaat al improviserend en jammend, waarbij de muziek profijt heeft van de verschillende achtergrond van de heren: Svaneborg komt uit de jazz, Kardyb uit de rootsmuziek. In 2022 verscheen Svaneborg Kardybs derde album Over Tage, hun eerste voor het Gondwana-label (dat ook OPIA-collega Portico Quartet in zijn stal heeft). Bedrieglijk eenvoudig klinkende muziek vol subtiele spanning en avontuurlijke percussie – dit is Scandinavische jazz op zijn best!

Shida Shahabi

De Zweeds-Iraanse toetseniste/componiste Shida Shahabi combineert in haar ambient-achtige muziek klassieke en elektronische elementen. Shahabi in het hokje neoklassiek zetten voelt beperkt aan – post-klassiek is een betere omschrijving van haar stijl. Invloeden van Satie zijn hoorbaar, maar Shahabi laat zich inspireren door een breder palet: van klassiek via de Perzische pop die haar ouders draaiden tot de bands die ze leerde kennen door MTV (The Cure, My Bloody Valentine). In 2023 verscheen haar tweede album Living Circle, een plaat vol onvermoede diepten die je blijft draaien!

Lara Somogyi

De Hongaars-Amerikaanse harpiste Lara Somogyi benadert haar instrument op geheel eigen wijze: haar harp is elektro-akoestisch, ze gebruikt effectpedalen en als het zo uitkomt zet ze ook een melkopschuimer in. Op haar debuutalbum ! (2022) vermengt Somogyi moeiteloos de werelden van electronica en klassiek in negen eigen composities. Ze werkte samen met Anderson .Paak en Lauryn Hill en haar klanken zijn te horen in de documentaire Blue Planet II. Ook voor een cover draait Somogyi haar hand niet om: haar nieuwe single is een interpretatie van de Kate Bush-klassieker Running Up That Hill!

Sandrayati

De Indonesische singer-songwriter Sandrayati herbergt vele culturen in zich: haar moeder is Fillipijns, haar vader Amerikaans-Iers en zelf bracht ze haar jeugd door op Java en Bali. Niet zo vreemd dus dat thema’s als identiteit, menselijkheid en roots haar teksten kleuren, zoals haar warme stemgeluid en verfijnde fingerpicking-gitaarspel haar folkmuziek kleuren. Na twee ep’s verscheen in 2023 Sandrayati’s debuutalbum Safe Ground, geproduceerd door de IJslandse neoklassieke pianist/componist en OPIA-organisator Ólafur Arnalds. Inspirerende muziek die tegelijk breekbaar en krachtig is!

The Vernon Spring

The Vernon Spring is de artiestennaam van de Engelse componist/producer Sam Beste, bekend van alt.soultrio Hejira en als producer van Amy Winehouse, Gabriels en MF DOOM. In 2021 bracht The Vernon Spring debuutalbum A Plane Over Woods uit, een ongrijpbaar goede plaat die het midden houdt tussen post-klassiek en jazz. Je hoort het gedempte pianospel van Nils Frahm, de melancholie van James Blake en de verfijning van Joni Mitchell. In 2023 verscheen de ep Earth, On A Good Day, met bijdragen van Ghostpoet, aden, Loa en Dot Never. Een van de groten uit de Londense scene van nu!

Sofi Paez

De Costa Ricaanse pianiste Sofi Paez (tegenwoordig opererend vanuit Berlijn) begon na haar studie aan het conservatorium eigen composities te maken, voornamelijk geïnspireerd door de natuur. De sfeer die haar neoklassieke stukken oproepen is dan ook delicaat en subtiel – de rust die de aanblik van een mooi landschap biedt, vertaald naar muziek. Na twee losse tracks (Diciembre en Preludio) verscheen in 2023 de ep Circles, met naast het titelnummer ook If I Could Do It All Again. De weinige beschikbare nummers doen hunkeren naar meer – gelukkig verschijnt in 2024 haar debuutalbum!

Lotte Pen

De Nederlandse saxofoniste/componiste Lotte Pen staat voor een nieuwe generatie klassieke musici. Ze deed het conservatorium en was met orkesten te horen in concertzalen van Tokio via Parijs tot New York – tot ze besloot het roer om te gooien. Tegenwoordig schrijft Lotte Pen haar eigen muziek, met invloeden uit pop, neoklassiek, electronica en filmmuziek. Ze componeerde voor onder meer jeugddansgezelschap De Stilte, het Sweelinck Festival en het Nederlands Bach Consort en haar muziek is geregeld te horen op de nationale radio. In 2022 kwam haar debuutalbum PELGRIM uit!

Naber & Robin Scherpen

Voor fans van Nils Frahm, Mark Pritchard en Hania Rani, hebben elektronische muziekproducer Naber en klassiek gitarist Robin Scherpen door hun harmonieuze samenwerking een betoverend evenwicht gevonden tussen traditionalisme en moderniteit. Robins vakmanschap, geworteld in klassieke tradities, vermengde zich met Nabers elektronische expertise, wat resulteerde in een unieke mix van akoestische gitaar en ambient en elektronische muziek. Samen overbruggen ze de kloof tussen traditie en innovatie en zorgen ze voor een dynamische en filmische muzikale ervaring die de kracht van samenwerking laat zien.

BARTH.

Achter de artiestennaam BARTH. gaat de Nederlandse pianist/componist Bart Hanswijk schuil, die met zijn neoklassieke pianomuziek zowel de luisteraar als zichzelf wil vertragen en onthaasten. BARTH. is geïnspireerd en gefascineerd door leven, mens, natuur, rust en zijn – niet voor niets kreeg zijn debuutalbum uit 2022 de titel Finding Peace mee. Leuk weetje: in datzelfde jaar was hij de eerste neoklassieke act ooit die geselecteerd werd voor de Popronde. Ondanks de kalmte in zijn muziek pakt BARTH. stevig door: na de ep Moments (2023) komt hij binnenkort alweer met een nieuw album!

Zuzanna Całka

De jonge Poolse pianiste/componiste Zuzanna Całka speelt al piano zolang ze zich kan herinneren. Na het componeren van muziek voor twee korte films bracht ze in 2023 (op haar eigen label) de ep Late Night Takes uit. Late Night Takes bevat zes meditatieve pianoballades geïnspireerd door de Japanse term boketto, ofwel de kunst van het dagdromen: in de verte staren, je verliezen in gedachten en uiteindelijk tot rust komen. Całka ziet muziek maken dan ook als een spirituele bezigheid, een ritueel dat haar helpt opnieuw verbinding te maken met de schoonheid en het mysterie van het leven!

Davidsson

Davidsson is de artiestennaam van de IJslandse componist, producer en multi-instrumentalist Thorleifur Gaukur Davidsson. Zijn belangrijkste instrumenten zijn de mondharmonica en de pedal steel – misschien wel vanwege dit laatste instrument woont hij al jaren in Nashville. Davidsson tourt met de IJslandse rockband KALEO en werkte samen met Chuck Leavell en Daryll Jones (toetsenist en bassist bij de Rolling Stones). Binnenkort verschijnt zijn debuutalbum Lifelines, een ode aan Davidssons overleden vader. Verwacht een muzikaal landschap net zo indrukwekkend als dat van IJsland!

OPIA

Ólafur Arnalds presents

Geweest

Dit festival is uitverkocht, er zijn nog wel tickets beschikbaar voor Utrechtsch Studenten Concert speelt modern klassiek — gecureerd door Ólafur Arnalds dat op zondagmiddag 2 juni plaatsvindt. 

IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds brengt zijn rondreizende festival OPIA naar Utrecht! Inmiddels mogen we de laatste namen aankondigen van dit unieke festival waar alle aspecten van elektronisch, ambient, jazz, elektronica en minimal worden ontdekt. Met o.a. de zorgvuldig opgebouwde ambient van A Winged Victory for the Sullen, abstracte industriële schoonheid van Kelly Lee Owens (DJ-set), Scandinavische jazz van Svaneborg Kardyb en jazz, elektronica, ambient en minimal-music mix van Portico Quartet. Ook staat Ólafur Arnalds zelf op het podium voor een exclusieve show, samen met Janus Rasmussen vormt hij het elektronisch duo KIASMOS.

TivoliVredenburg werkt samen met Ambitus. Ambitus is een Nederlands platform dat neoklassieke, moderne, minimalistische muziek en een nieuwe generatie componisten uitlicht bij een nieuwsgierig publiek. Bekijk alle komende concerten op de Ambitus agenda: www.ambituspresents.nl

 

10 jaar TivoliVredenburg

Music sounds better with you! Dit programma is onderdeel van ons tienjarig jubileum. Dat vieren we van vrijdag 24 mei t/m zondag 2 juni met een breed scala aan festivals en concerten in al onze zalen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.

Zie ook

OPIA

Hauschka

Pianomuziek met beats en synthesizers

OPIA

Challem

Neoklassieke pianist en componist

OPIA

Emiliana Torrini

IJslandse zangeres o.a. bekend van Jungle Drum