
Het Zweefcafé | over verslaving
Wat bepaalt onze verslavingsgevoeligheid?
Jos Lutterman is de oprichter van LunchMaatjes, een initiatief dat gezonde en lekkere lunches aanbiedt op basisscholen. Na jarenlang gewerkt te hebben in een goedbetaalde baan bij een bank, besloot Jos zijn carrière om te gooien. Hij merkte dat zijn dochters klasgenootjes vaak geen of ongezond eten meekregen, en dit zette hem aan het denken.
Gedreven door zijn passie voor gezond koken en zijn wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren, besloot hij samen met zijn broer Jeroen in de zomer van 2020 gezonde lunches te verzorgen voor kinderen op de basisschool. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie, slaagde LunchMaatjes erin om lokale steun te winnen, en het project groeide snel.
Jos gelooft dat gezonde voeding de basis is voor een betere concentratie en gezondheid, en hij streeft ernaar om in Nederland een beweging te creëren waarin ieder kind leert om lekker en gezond te eten.
Rahima Alizadeh is eigenaar van de restaurants Sarban en Silk Road. Deze keten van familierestaurants hebben meerdere vestigingen, waaronder in Utrecht. Samen met haar familie vluchtte Rahima uit Afghanistan en vestigde zich uiteindelijk in Nederland. De restaurants zijn niet alleen een plek voor culinaire ervaringen, maar hebben ook hart voor de maatschappij en ondernemen diverse acties om op verschillende manieren de mensen om hen heen te helpen.
Zo bieden ze personen met een vluchtachtergrond een betaalde baan en geven ze hen interne opleiding, zoals Saleem Afghanmal en Esmat Shafaq. Zij vluchtten in 2011 op jonge leeftijd naar Nederland, helemaal alleen, zonder ouders of familie. Eenmaal in Nederland kwamen ze terecht bij restaurant Sarban in Tilburg. Ze begonnen met afwassen en zijn zo doorgegroeid. Sinds 2017 runnen ze hun eigen vestiging in Utrecht met twaalf man personeel, waar ze op hun beurt ook weer alleenstaande minderjarige asielzoekers de kans bieden om een bestaan op te bouwen.
Ben Forte is een enthousiaste, eigenzinnige artiest die Nederlandstalige songs schrijft. Zijn muziek, die hij zelf voor het grootste deel produceert, heeft een poppy sound, met hiphop-invloeden. Hij vindt inspiratie in artiesten als Twenty One Pilots, Ed Sheeran en Chef’Special.
De 24-jarige muzikant uit Utrecht praat in zijn teksten over onzekerheid, verlies en zijn zoektocht naar geluk. Samen met een drummer zet hij een energieke liveshow weg, waarbij een gevoel van saamhorigheid en openstaan voor gevoel centraal staan.
Na een tour als support van Chef’Special, het uitverkopen van zalen in Utrecht en Amsterdam én het schrijven en produceren van een lied voor een nationale NS-campagne, werkt Ben Forte toe naar zijn debuutalbum. Het album komt op 4 april uit.
Op vertoon van je U-pas koop je aan de kassa van TivoliVredenburg voor 5 euro een ticket voor dit programma. Lees hier hoe je een ticket koopt met je U-pas. Wanneer een programma is uitverkocht, geldt dit ook voor U-pas tickets.
Oorlogen, klimaatcrisis, autoritaire leiders: als je tegenwoordig het nieuws leest, lijkt er weinig om vrolijk over te zijn. Toch gebeurt er ook veel moois om ons heen. Tijdens de Avond van het Optimisme komen we samen en luisteren we naar positieve verhalen die de headlines niet halen, om te laten zien dat er nog steeds inspirerende mensen zijn die het verschil maken!
We gaan deze avond in gesprek met Jos Lutterman die zijn goedbetaalde kantoorbaan bij de bank aan de kant zette om LunchMaatjes te starten, een stichting die gezonde lunches verzorgt op basisscholen. Ook praten we met Rahima Alizadeh. Zij kwam 30 jaar geleden als vluchteling naar Nederland en biedt nu statushouders een betaalde baan en taalles in haar restaurants Sarban en Silk Road.
De avond wordt muzikaal omlijst door de Utrechtse popartiest en rasoptimist Ben Forte.