Wild 'n Sweet Festival

Ontdek ons jubileumprogramma

10 jaar TivoliVredenburg
Deuren open
Verwachte eindtijd
Locatie
Ronda, Pandora, Cloud Nine, Club Nine, Park 6, Banqueting keuken, Studio Pandora
Line-up
Elkka (live)

De Britse producer, dj en labelbaas van ‘femme culture’ Elkka is een heus house-icoon aan het worden. Ze is zoveel meer dan een singer-songwriter of performer: als Elkka optreedt voel je wat voor euforie een live-set kan oproepen. Nadat ze in 2021 BBC’s ‘Essential Mix of the Year’ won, speelde ze zo’n beetje op alle grote festivals voor elektronische muziek in Groot-Brittannië en organiseerde ze al een flink aantal pride-evenementen in Londen. Nu zijn wij aan de beurt!

Grove (live)

Producer and vocalist Grove heeft een eigenzinnige manier van optreden en schuwt niet weg van gekke breaks, hobbelige hooks, en de meest uitdagende ritmes. Grove doet dat alles zonder ook maar één danser kwijt te raken, een hele prestatie en eer dat deze rijzende ster een live-set komt spelen op 1 juni.

Bambie Thug

Eerst even het Songfestival vertegenwoordigen voor Ierland, dan alles wat queer is op Wild ‘n Sweet! Bambie Thug wil vooral niet onder één genre worden geschaard en noemt diens muziek dan ook ‘ouija-pop’. De onderwerpen die Bambie Thug bezingt zijn diep en heftig, de muziek die de Ierse artiest maakt is minstens net zo intens. Intens goed, dat zeker.

Amber Vineyard presents: Pussy Wagon

In Pandora presenteert Amber Vineyard deze avond hun cunty clubnight: Pussy Wagon. Amber Vineyard is bekend als mother van House Of Vineyard en geeft deze de sleutel aan diens ‘children’. House Of Vineyard is het eerste ballroomhuis van Nederland, wat nog maar eens onderstreept hoe iconisch het is dat Pandora dé plek is waar Pride uitbundig en vakkundig wordt gevierd tijdens Utrecht Pride. De prachtige Baby Moon en Dutch Ballroom Scene performers zijn van de partij. Muziek is er van de Amsterdamse dj OISHĪ, zij haalt inspiratie uit baile funk, house, vogue beats, en afrohouse en dj’s Frandy Perez en GLTTR GDDSS.

Joost van Bellen presents: Disco Inferno

Discodinosaurus Joost van Bellen zal met zijn Disco Inferno de vlam in de pan laten slaan in Cloud Nine. Achter de draaitafels staan – naast de keigeile daddy-dino – ook Zubrowka International en Shirley Macholina. Samen zijn het drie iconen uit de legendarische club RoXY die vijfentwintig jaar geleden afbrandde. Muziek? Dat wordt een hete mix van disco van toen en nu, ongepolijste house uit de beginjaren van de roemruchte club mét een flinke toef Italo, wat vlijmscherpe electroclash en gepeperd in pittige indie-disco-dance.

Het Disco Inferno-circus is compleet met queer dansgroep Alter à Go uit Groningen, performancekunstenaars Timnotsimon en Niek Le Freak én de enige echte All-Star-World-Federation-worstelaar Sheee-it! uit de United States of America. VJ is niemand minder dan JPech.

Van Bellens nieuwe roman Fenix, waarin hij de RoXY laat herrijzen uit de as, ligt vanaf 17 mei in de winkels. Hij heeft een pen op zak om te signeren.

Tip: trek dansschoenen met zolen aan want anders wordt het écht te heet onder je voeten!

ICONIC DJ-set

Vera Siemons & Liza van den Brink zijn niets minder dan iconisch als ze samen achter de decks staan. Het dj duo neemt Ronda over voor een legendarische set als ICONIC tijdens Utrecht Pride, waar enkel en alleen de heetste queer-hits worden gedraaid door deze twee boegbeelden.

JeanPaul Paula

Activisme voor de Black Lives Matter and Trans Lives Matter-bewegingen werkt door in alles wat JeanPaul Paula doet. Buiten dat hij een fashion globetrotter, creative director en stylist met een mening en visie is, straalt zijn charisma ook op een podium feller dan de zon. Je kunt hem ook kennen van het Vieze Poezendek op Milkshake, waar hij een fijne mix van de cuntiest RnB en pop draaide. Dat doet hij op Wild ‘n Sweet Festival nog een keer met een eclectische dj-set!

Dragland

Is het feest compleet als er geen lip sync is geweest? Natuurlijk niet! En daarom kun je de beste performances, dj-sets en extravaganzas verwachten in Park 6 op 1 juni.

We mogen ons gelukkig prijzen dat we deze wereld-performer in Park 6 kunnen bewonderen, want ze is meestal gesproken enorm druk met World of Wonder. Keta Minaj, ook bekend als The Dutchess, komt na de RuPaul’s Drag Race UK vs The World Tour naar Utrecht. Uiteraard kennen we haar van het tweede seizoen van Drag Race Holland én van haar immer iconische looks.

Ook My Little Puny was één van de tien gelukkige queens die meedeed aan seizoen twee van Drag Race Holland, waar ze tweede werd. Puny is grappig, fierce, en kan dansen, zingen, acteren en serveren. Wie de singles ‘Keta x Puny’ en ‘Yay2theK’ nog niet gehoord heeft, moet terug naar school! Doe dat wel pas na Pride, want Puny komt je alvast wat bijleren over pride.

‘Some have style, some have taste’, zei Juicy Kutoure. Deze queen heeft het allebei. Juicy is de dragdochter van Miss Abby OMG en Megan Schoonbrood (die zelf ook present is!) en regelmatig zo hard aan het lipsyncen is dat de catwalk trilt. Dit wordt een performance waar je trots op kunt zijn!

Daarnaast zijn er ook performences van Kaylee Doll, Vivaldi, Hyon Metz, Vanity Vickers en draaien Two Brothers From Another Mother, Keta Minaj en DjErik!

Zulu Green x OISHĪ (live)

De collab waar we allemaal op zaten te wachten: Zulu Green slaat de handen ineen met de Amsterdamse dj en ontwerper OISHĪ. Eclectisch is een understatement, want OISHĪ haalt inspiratie uit baile funk, house, vogue beats, en afrohouse. Naast dat ze haar roots heeft in de ballroom-scene, is ze net als Zulu Green niet bang om hun queerness te vieren. Doe dat vooral tijdens dit optreden, waar Zulu Green nog maar eens bewijst dat diens trap, hiphop en RnB doorspekte nummers in het echt nog veel beter klinken dan op plaat.

Mariposa

Met een naam die ‘vlinder’ betekent in het Spaans, kun je niet anders dan je vleugels uitslaan in de muziekindustrie. Mariposa doet dat met haar eigenzinnige Latin rap, waar de DIY-mentaliteit van deze 25-jarige superster in doorklinkt. Gelukkig maar, want deze artiest weet precies wat ze wil: een inclusievere muziekwereld die fluïde naar culturen en genres kijkt. En dat het dan ook nog mega aanstekelijk en energiek klinkt, is precies wat Mariposa zo uniek maakt.

Yaro Mila

Combineer alles wat zoet en sappig is met een grote berg spice en je krijgt Yaro Mila. Hyperpop dekt de lading niet helemaal; de artiest noemt zichzelf graag maker van avant-garde pop. Daar moet je wel een beetje punk bij bedenken, met een luid en rebels geluid. Kortom: deze uitblinker van de Popronde is van alles, maar vooral heel goed in performen.

DJ No ID

Opgegroeid in de 90’s en 00’s, dan weet je wel hoe laat het is. DJ No ID laat je alle hoeken van de club zien met diens catchy tracks. Diens USB staat vol met dreunende bassen, catchy hooks, broken beats, en sassy house tracks. Altijd euforisch en warm, soms uitdagend en een beetje left-field: DJ No ID heeft alles om jou meerdere keren per avond Shazam uit je broekzak te laten trekken.

MAXI

Een open-minded queer-clubnacht in TivoliVredenburg, van en voor de Utrechtse queercommunity, uiteraard is MAXI er 1 juni ook bij! Alle clubmuziek is welkom bij MAXI, net als ieder mens. Verwacht alles van throwbacks naar de ‘80s en ‘90s tot hedendaagse acid en analoge livesets door DJ Zez, FlyLai en Unluca.

AM

Zeg A, zeg M! Als iemand niet vies is van een dj-set vol neo perreo is het AM wel. Deze avond hoor je haar tussen de gigs in Pandora door. In 2023 draaide ze de hele tent van Into The Woods omlaag op ADE, en laatst zelfs was de grond onder Skatecafe aan het trillen toen Ms. Nina daar optrad.

Studio Pandora: The Queer Agenda

The Queer Agenda is een queer collectief uit Amsterdam dat naar Utrecht afreist speciaal voor Wild ‘n Sweet Festival. Elk woord is raak bij The Queer Agenda, wat het de perfecte partij maakt om een radio hosting te doen in TivoliVredenburg. Daarnaast nodigt het team dj’s uit voor live dj-sets vanuit de studio en houden ze interviews.

Born to Mix by Absolut: Silent Disco Area

Even keihard meezingen, brullen, of juist een hele goede cocktail nuttigen? Haast je snel naar de Born to Mix by Absolut: Silent Disco Area! Hier hoor je alles van hyperpop, tot cuntry en van hiphop bangers terug naar four to the floor house klappers terwijl we openheid, inclusiviteit en de vrijheid om te mixen vieren. Absolut ondersteunt de LGBTQIA+ gemeenschap al sinds de jaren 80, en we zijn daarom ook ontzettend blij om hen als samenwerkingspartner van dit festival erbij te hebben. In het kader van de samenwerking tussen TivoliVredenburg en Absolut tijdens dit festival, wordt dit jaar een donatie gedaan aan LGBT Asylum support. Het doel van deze organisatie is het bieden van ondersteuning aan LGBTI-asielzoekers in Nederland. In samenwerking met andere LHBTI-organisaties ondersteunt LGBT Asylum Support Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele, Transgender- en Intersekse asielzoekers gedurende de gehele asielprocedure. De organisatie is zowel een gids als een vangnet voor LHBTI- asielzoekers

Filmprogramma door BAK - basis voor actuele kunst

Continuous film progam by BAK
BAK – basis voor actuele kunst presenteert een queer filmprogamma met films van internationale kunstenaars in onze Pandora Foyer. De focus is op gendergeschiedenis, persoonlijke verhalen, een voorstel aan UNESCO, wat aanraking kan betekenen, wat betekent queer filmmaken, persoonlijke en politieke keuzes. Van experimentele zwart wit film tot high tech glossy, alle stijlen komen langs.
Met op het programma:
Zach Blas - Contra-Internet: Jubilee 2033 (2018)
Melanie Bonajo - School of Lovers (2024)
Pauline Boudry and Renate Lorenz - Toxic (2013)
Barbara Hammer - Snow Job: The Media Hysteria of AIDS (1986); Sisters! (1973)
Su Hui-Yu - The Glamerous Boys of Tang (2018)
Anna Linder - Spermwhore (2016)
Pol Merchan - El Jardin de los Faunos (2022)
Carlos Motta - Deseos (2015)
Akosua Adoma Owusu - Reluctantly Queer (2016)
Nadir Sönmez - Cruising (2024); Boran (2022)
Nick Tyson and Catarina de Sousa - Tracing Utopia (2021)
Angelika Ustymenko - Queer Fighter of Ukraine (2024)
Jinxiao Zhou - The Art of Loving Ourselves - Compassionate Our Erotic Selves (2023)

Savannah Bay

In onze Pandora Foyer vind je naast het filmprogramma van BAK ook een kraam van Savannah Bay, een feministische boekwinkel in Utrecht met eigenzinnige selectie literatuur & accessoires: gender & queer, postkolonialisme, natuur & klimaat, cadeau & Pride artikelen. In de winkel bevindt zich ook Pink Point, hét informatiepunt voor LHBTIQ+ers in Utrecht en omstreken.

Wild 'n Sweet Festival

Celebrate your pride!

Geweest

Van de boot direct het feestgedruis in: op 1 juni vier je Utrecht Pride bij ons! Na de Utrecht Canal Pride slingert de eerste editie van Wild ’n Sweet Festival heel het pand door, net als jij. Van edgy live-acts tot pop hits in Ronda naar een cunty clubnacht en een dragparadijs extravaganza; dwaal met ons mee door queerness in de breedste zin van het woord. Vier jouw pride met ons, je vrienden en heel Utrecht.

Dit festival is onderdeel van Utrecht Pride 2024.

Tickets: Early Bird €18,- (sold out), Regular Bird €21,- (sold out) en Late Bird €26,-.

 

10 jaar TivoliVredenburg
Music sounds better with you! Dit programma is onderdeel van ons tienjarig jubileum. Dat vieren we van vrijdag 24 mei t/m zondag 2 juni met een breed scala aan festivals en concerten in al onze zalen. Lees hier meer over ons jubileumprogramma.

Zie ook

Wild 'n Sweet Festival

Isak Danielson

Zweedse singer-songwriter