De Europa Talkshow: over migratie

Talks, colleges, festivals en meer

Kennis & Debat
Deuren open
Aanvang
Verwachte eindtijd
Locatie
Cloud Nine
Sprekers
Lennart Salemink (VVD)

Lennart Salemink, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Groningen, woont samen met zijn vriend in Amsterdam. Gedurende de afgelopen jaren heeft hij zich voor de partij ingezet als trainer, campaigner en hoofdbestuurslid. Hij werkt momenteel als afdelingshoofd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan mobiliteit, transport en luchtvaart. 

Lennart ervaart dat Europese samenwerking noodzakelijk is om echt problemen op te lossen. Hij is vastbesloten om te strijden voor de vrijheid, veiligheid en welvaart van Nederland. Hij wil zich inzetten voor het behoud van banen en een gezonde economie in alle regio’s van Nederland, voor bescherming tegen Russische agressie. En voor de veiligheid en vrijheid van gemeenschappen zoals LHBTI en de joodse gemeenschap. 

Tineke Strik (GroenLinks-PvdA)

Tineke Strik is lid van het Europese Parlement namens GroenLinks en hoogleraar burgerschap en migratierecht aan de Radboud Universiteit. Strik is coördinator voor de Europese Groenen in de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en houdt zich voornamelijk bezig met asiel-, migratie- en rechtsstaatdossiers. Ze werkte in het Europees Parlement onder andere aan rapporten over Frontex, migratiedeals en de rechtsstaat in Polen. Daarnaast is Strik lid van de Commissie Buitenlandse Zaken en subcommissie mensenrechten. Namens de Groenen werkt ze daar op EU-uitbreiding, met name van Bosnië Herzegovina en Noord-Macedonië, Afghanistan en landen waarmee migratiedeals zijn/worden gesloten.

Tesseltje de Lange (hoogleraar, RU Nijmegen)

Tesseltje de Lange is hoogleraar Europees migratierecht en directeur van het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is expert op het gebied van EU en nationaal migratierecht, -beleid en -praktijk met een focus op arbeidsmigratie van mensen van binnen en buiten de EU. De rechten van arbeidsmigranten, maar bijvoorbeeld ook van internationale studenten, asielzoekers of statushouders, de verantwoordelijkheden van werkgevers, en de (in)coherentie in het asiel- en migratiebeleid staan in haar onderzoek en voordrachten centraal. De Lange is een veel geziene gast bij Brusselse denktanks en adviseert Europese instituties op basis van haar interdisciplinaire onderzoek.

Michiel Hoogeveen (JA21)

Michiel Hoogeveen, afkomstig uit Leiden, vertegenwoordigt JA21 in het Europees Parlement. Hij is vicevoorzitter van de commissie economische en monetaire zaken en actief lid van de commissie internationale handel. Als politiek onderzoeker schreef hij het boek “Het Kluizenaarskoninkrijk” over Noord-Korea. Hij pleit voor een kleinere EU die Nederland minder kost en meer oplevert, met sterke buitengrenzen tegen illegale immigratie.

Shula Tas (moderator)

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Ze maakte en presenteerde onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2022 werd ze als veelbelovend presentatietalent het gezicht van AD PLAY: het online videoplatform van DPG Media. Hier onderzocht (o.a.) de culturele kloof tussen stad en platteland in de docuserie Shula door stad en Iand.

Als interviewer en moderator is ze scherp, empathisch en charmant. Door haar goede voorbereiding haalt ze inhoudelijk het onderste uit de kan. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.

De Europa Talkshow: over migratie

Gratis | In één avond bijgepraat over de Europese Verkiezingen

Geweest

De Europese verkiezingen komen eraan! Maar waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over? Met de Europa Talkshow duiken we elke avond in een ander verkiezingsthema. Zo ben je in één avond bijgepraat over de knelpunten en oplossingen van de hete hangijzers in deze verkiezingen. Deze editie: migratie.

Al jaren een heet hangijzer binnen de Europese politiek, en één van de ingewikkeldste uitdagingen waar Europa voor staat; migratie. Door geopolitieke spanningen in naburige regio's slaan mensen op de vlucht naar Europa, maar in steeds meer landen knelt het in de opvangcapaciteit en het draagvlak. Ook kampt Europa met ongekend hoge arbeidsmarktkrapte en zoeken werkgevers internationaal personeel. In april werd het Migration Pact aangenomen door het Europees Parlement; een nieuw plan met regels hoe EU-landen met migratie om moeten gaan. Wat wordt de toekomst van migratie in Europa? Tijdens deze editie van De Europa Talkshow ontleden we het thema migratie.

Met o.a. hoogleraar Europees Recht Tesseltje de Lange (RU Nijmegen), Michiel Hoogeveen (JA21), Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) en Lennart Salemink (VVD). Shula Tas is aangehaakt als programmamaker en verzorgt de moderatie tijdens deze avond.

De Europa Talkshow

In één avond bijgepraat over migratie, klimaat en veiligheid in Europa. Hier vind je alle Europa Talkshows op een rij.

Zie ook

Rabo Open Stage: 10 jaar jazz op de Rabo Open Stage

De Europa Talkshow: over klimaat

In één avond bijgepraat voor de Europese Verkiezingen

Rabo Open Stage: 10 jaar jazz op de Rabo Open Stage

Europa Talkshow: over veiligheid

Gratis | In één avond bijgepraat over de Europese Verkiezingen